Hamilton s vozem McLaren (vpředu), Räikkönen s Ferrari

Hamilton s vozem McLaren (vpředu) při druhém tréninku GP Austrálie před Räikkönenem s Ferrari. | foto: Reuters

Horší, než se čekalo. Mistr světa Hamilton začne z posledního místa

  • 18
Horší než se čekalo. Málo přítlaku, málo rychlosti a k tomu všemu rozbitá převodovka. Mistr světa Hamilton odstartuje do Velké ceny Austrálie z posledního místa na startu. Přesto se nezdává. "Budu bojovat! Chci předjíždět a posunout se co nejvíce vpřed," plánoval zarputile britský jezdec.

Jenže to Hamilton plánoval ještě když si myslel, že bude startovat jako patnáctý. Dalších pět míst na roštu ztratil vzápětí po penalizaci.

Čtyřiadvacetiletý obhájce titulu nedostal v kvalifikaci příležitost předvést své skutečné možnosti. Převodovka se mu porouchala v druhém letmém kole úvodní části kvalifikace.

Kvůli závadě postupoval jako poslední a do prostřední části už vůbec nenastoupil. "V zadní části mého auto něco prasklo. Najednou jsem vůbec nemohlo řadit a to byl konec," popisoval závadu. "Naši technici by to měli přes noc spravit."

Tým McLaren chtěl nejdříve vyměnit jen převody, nakonec se ale rozhodl pro celou novou převodovku. Ta ale musí podle letošních pravidel vydržet nejméně čtyři Velké ceny. Hamilton po penalizaci ztratil dalších pět míst a odstartuje jako poslední.

Možná Hamiltona v závodě už další porucha nepotká, přesto to ale nebude mít se svým cílem získat body snadné. Letošní monopost McLarenu zatím nestačí, což potvrdily výkony jeho týmového kolegy Kovalainena.

"Celkové vyvážení auto je konečně v pořádku, ale prostě nám chybí přítlak. Při průjezdu zatáčkami nejsme tak rychlí jako soupeři," kvitoval Kovalainen, který odstartuje ze čtrnácté příčky.

"Tým pracuje hodně tvrdě a v posledních týdnech jsme zaznamenali znatelný pokrok. Věřím, že co nejdříve budeme zpátky mezi elitou," dodal Fin.

Šéf týmu Martin Whitmarsh s Kovalainenem souhlasil, ale dodal, že dosažený pokrok je příliš malý. "Oba naši jezdci odvedli skvělou práci, ale prostě jsme se nezlepšili tolik, jak je potřeba. Závodíme s časem a zatím prohráváme."

Pro tým McLaren je to nejhorší kvalifikační umístění od Japonska 2005, kde byl Juan Pablo Montoya osmnáctý a Kimi Räikkönen sedmnáctý. Fin ale poté celý závod vyhrál.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž