autokros

autokros - Autokros na trati v Humpolci. Ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MF DNES

Hanákovi odešly dva motory. Nosálek má náskok

Se svými mechaniky seděl pod týmovým stanem a popíjel pivo z plechovky. Zřejmě na uklidnění. Když špičkově připravené auto se špičkově připraveným jezdcem nedosáhnou na úspěch, je to k vzteku. A právě to potkalo přerovského autokrosaře Ladislava Hanáka při víkendovém závodě mistrovství Evropy.

Navíc na domácí trati v Přerovské rokli a ke všemu v tu nejméně příhodnou chvíli. S Vítem Nosálkem ze Zábřeha měl totiž na čele shodně 102 bodů.

Rázem však obhájce titulu potřebuje ve dvou posledních závodech v maďarském Nyirádu a italskéMaggioře odmazat třináctibodovou ztrátu.

"Nesmírně nám to komplikuje situaci v šampionátu, opravy navíc nebudou levné," povzdechl si Hanák.

Co se mu stalo? Svou první rozjížďku vyhrál, stejně si vedl i ve druhé. "Ale odešel nám motor," připomněl. "Mechanici naštěstí odvedli skvělou práci a podařilo se nám na třetí rozjížďku nachystat náhradní motor. Když jsou kluci sehraní, tak je výměna otázka dvou hodin."

I ve třetí rozjížďce si vedl suverénně, v předposledním kole však přestalo bít i náhradní "srdce" vozu. "Je to opravdu veliká smůla. Měl jsem sice právo na finálový start z první řady, ale víc motorů už s sebou týmy nevozí. Na takových motorech navíc malé závady v podstatě nenastávají, bývají to zpravidla vážné věci, řeší se jen výměnou," vysvětlil Hanák. "Tím, jaký výkon už motory mají, je toto riziko u všech závodníků. Zrovna Víťa Nosálek se o tom přesvědčil v Nové Pace, kde mu odešel motor. Měl štěstí, protože to bylo jen v měřeném tréninku."

I Nosálek musel v Přerově řešit technický zádrhel. Po dvou ovládnutých rozjížďkách totiž neodstartoval do té třetí, neboť jej zradila převodovka.
Finále už však znovu patřilo jenom jemu. V cíli měl před olomouckým Ondřejem Musilem náskok více než pěti vteřin.

"Bodově je to pro mě jenom dobře, ale přesto je škoda, že měl Laďa ty problémy. Bez něj to finálové závodění opravdu stálo za to," hořce se Nosálek pousmál nad propastným náskokem.

Jak teď dva regionální rivalové vidí situaci v šampionátu? "Tento závod ukázal, že se stát může cokoliv, nic není ztraceno a budeme bojovat až do konce. Ale hodně se to pro nás komplikuje," uvědomuje si Ladislav Hanák.

"Ještě to může utéct, vůbec bych nepředbíhal. Ale je pravda, že v Přerově to byl hodně důležitý závod," poznamenal Vít Nosálek. "Půjdeme vší silou po titulu," doplnil s úsměvem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž