Lewis Hamiton z Mercedesu po vítězné kvalifikaci Velké ceny Maďarska.

Lewis Hamiton z Mercedesu po vítězné kvalifikaci Velké ceny Maďarska. | foto: AP

Hamilton vyhrál kvalifikaci na Hungaroringu, zaútočí na 100. vítězství

  • 23
Britský pilot Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska formule 1 a získal 101. pole position v kariéře. V nedělním závodě zaútočí na jubilejní 100. vítězství. K triumfu mu pomohl nejen nejrychlejší čas 1:15,419 v úvodu závěrečné části, ale i fakt, že před nájezdem do posledního kvalifikačního kola zpomalil své protivníky z Red Bullu. Max Verstappen už následně nedokázal zrychlit a skončil třetí, čtvrtý Sergio Pérez ani nestihl najet včas do měřeného kola.

„Je to tak trochu hra. Lewis zajel skvělé kolo a pak asi zpomalil, protože nechtěl, aby naše vozy měly čistá kola. Měl na to ale právo. Měl pozici na trati. Nemáme s tím zásadní problém,“ řekl BBC šéf Red Bullu Christian Horner

Úřadující šampion Hamilton, jenž se po dojetí dočkal i smíšených reakcí z publika, tak ještě více prohloubil rivalitu s Verstappenem a Red Bullem. Před dvěma týdny při domácí GP Británie s nizozemským pilotem v úvodním kole havaroval a poté, co jeho soupeř musel po nárazu do bariér odstoupit, snížil díky vítězství Nizozemcův náskok v čele MS z 33 bodů na osm.

Nyní mu i přerušil sérii čtyř pole position za sebou. „Bylo to úžasné první kolo a skvělá práce od všech v týmu včetně Valtteriho, který se snažil tlačit, co to šlo. Kluci v továrně nenechali kámen na kameni. Upřímně, nikdy jsem se při bučení necítil tak dobře. Naopak mě ještě více motivuje,“ řekl před mikrofony Hamilton.

Na následné tiskové konferenci ale odmítl, že by za jeho zpomalením stála taktika. „Všichni jeli pomalu. To jste nekoukali na nikoho jiného? Myslíte, že jsem měl jet rychleji, abych se zase přiblížil Valtterimu? Nelišilo se to od žádného jiného kola a nehrál jsem žádné taktické hry. Nepotřebuji to. Vím, co mám v autě dělat a jsem dostatečně rychlý. Ti, co to říkají, zjevně nevědí nic o práci, jakou tu děláme. Proto tady pravděpodobně nejezdí,“ citovala Hamiltona BBC.

Na Hungaroringu může Brit získat čtvrtý trumf za sebou a rekordní devátý v kariéře. Po boku bude mít na startu týmového kolegu Valtteriho Bottase, který za jeho časem zaostal o 0,315 sekundy.

Verstappen tak bude v závodě hájit svůj náskok v čele MS ze třetí příčky. „Celý víkend tu trochu zaostáváme a ukázalo se to i v kvalifikaci. Nebylo to, co jsme si přáli, ale jsme třetí a uvidíme, co v závodě dokážeme,“ řekl Verstappen. O kolizi s Hamiltonem v Británii už nechtěl mluvit. „Celý čtvrtek jsem odpovídal na tuhle hloupost. Už přestaňte. Jsme závodníci, bojujeme mezi sebou tvrdě a férově,“ prohlásil.

Kvalifikace byla ve druhé části přerušena po havárii Carlose Sainze. Pilot Ferrari po smyku a následné kolizi odstartuje do závodu z boxové uličky. Odtud by měl začít i Mick Schumacher, jenž doplatil na nehodu z třetího tréninku a mechanici nestihli vůz do kvalifikace opravit.

Velká cena Maďarska, která bude posledním závodem před čtyřtýdenní letní pauzou, začne v neděli v 15:00.

Kvalifikace na Velkou cenu Maďarska

závod mistrovství světa vozů formule 1 v Budapešti

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:15,419, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,315, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,421, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -1,002, 5. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,064, 6. Norris (Brit./McLaren) -1,070, 7. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,077, 8. Ocon (Fr./Alpine) -1,234, 9. Alonso (Šp./Alpine) -1,296, 10. Vettel (Něm./Aston Martin) -1,331.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž