Lewis Hamilton

Lewis Hamilton v austrálii před začátkem sezony 2009 | foto: Reuters

Hamilton se omluvil za lhaní. Pomůže McLarenu vyhnout se trestu?

  • 23
Lewis Hamilton se omluvil za lhaní sportovním komisařům po Velké ceně Austrálie. Závodní ředitel FIA Charlie Whiting uvedl, že za ním osobně mladík přišel a přiznal své pochybení.

Hamilton si vybral správnou osobu. Charlie Whiting se kromě startů Velkých cen stará o další věci. Mimo jiné kontroluje práci sportovních komisařů, kteří při Grand prix udělují tresty, a radí jim při důležitých nebo obtížných rozhodnutích.

Na rozdíl od nich jezdí totiž na všechny závody formule 1 a má o pravidlech dokonalý přehled. Sám hrál zásadní roli při jejich vytváření.

"Lewisovo chování v Austrálii mě opravdu zklamalo," nechal se slyšet Whiting. "Tím, že za mnou přišel a omluvil se, pro mě celá záležitost končí. Chtěl se mnou mluvit o samotě a řekl, že už to nikdy neudělá."

Hamilton byl ze třetího místa v Melbourne ve čtvrtek po závodě diskvalifikován. Rozhodnutí padlo až při Velké ceně Malajsie, kde vyšly najevo další skutečnosti.

Těmi skutečnostmi bylo, že Úřadující mistr světa úmyslně uvedl zavádějící informace o incidentu, kdy ho při závodě předjel Jarno Trulli. V té době byl na dráze safety car.

Ale tím, že Whiting je spokojen, aféra ještě nekončí. Mezinárodní automobilová federace FIA obvinila tým McLaren, že znevážil jméno sportu.

O trestu se bude rozhodovat na zasedání výkonného výboru FIA 29. dubna a očekává se pokuta. Případné vyřazení z jednoho ze šampionátů je možné, ale nepravděpodobné.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž