Lewis Hamilton v Belgii

Lewis Hamilton v Belgii | foto: Reuters

Jen jsem se díval, jak jede okolo, chválil Hamilton po závodě Vettela

  • 0
Proč ho pustil tak snadno? Proč nebojoval? divili se fanoušci po rozhodujícím momentu Velké ceny Belgie formule 1. Sebastian Vettel hladce proklouzl se svým vozem Red Bull kolem Mercedesu Lewise Hamiltona a poskočil do vedení. Britského jezdce by ale takové hodnocení naštvalo. S útokem lídra šampionátu jednoduše nic dělat nemohl.

Hamilton přišel o první místo, které vybojoval v kvalifikaci, ještě v prvním kole. Podle svých slov s tím nemohl nic dělat. "Z první zatáčky se mi povedl slušný výjezd, ale Vettel prolétl Eau Rouge neskutečně rychle," popisoval průjezd dlouhou a slavnou zatáčkou, která vede do prudkého kopce. "Když jsem z ní vyjel, nemohl jsem s jeho útokem vůbec nic dělat. Jen jsem se díval, jak jede okolo," popisoval situaci, kdy přišel o vedení.

Výsledky závodu najdete ZDE

Nováček ve stáji Mercedes startoval do Velké ceny Belgie z prvního místa, což bylo nejen pro něj překvapení. Ve volných trénincích se totiž trápil, často nestačil na desítku nejlepších a stěžoval si na ovladatelnost svého monopostu. V sobotu odpoledne na vlhké až mokré trati však náhle chytil formu jako hrom. V neděli na zcela suché dráze to již však opět bylo o něco horší.

"Odvedli jsme slušnou práci, ale myslím, že tito kluci (Red Bull a Ferrari) udělali o něco lepší práci. Proto jsem byl až za nimi," vysvětlil jediný pilot tmavé pleti v seriálu formule 1.

Lewis Hamilton (vpravo) a Sebastian Vettel.

Okruh ve Spa Francorchamps vyžaduje kvůli vysokým maximálním rychlostem a absenci pomalých zatáček vozy s nižším přítlakem, takže před cestou do Belgie musejí týmy své monoposty hodně upravovat. Proto se může měnit poměr sil z předchozích závodů. Takové nastavení vyžaduje v seriálu formule 1 ještě italská Monza, kde je potřebný ještě o něco nižší přítlak.

"Každý rok se chystá sem a do Monzy nové auto. Někdy trefíte hřebíček na hlavičku a někdy ne. Pokud se nám to nepovede dokonale ani v Monze, musíme si počkat do Singapuru, kde bychom měli být konkurenceschopnější. Myslím, že tam budou naše šance podstatně větší," dodal  osmadvacetiletý závodník.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž