Grand Prix České republiky, závod MS na ploché dráze. Bartosz Zmarzlik z Polska...

Grand Prix České republiky, závod MS na ploché dráze. Bartosz Zmarzlik z Polska (vpředu) a Tai Woffinden z Velké Británie ve finálové jízdě. | foto: ČTK

Plochodrážní Grand Prix se v Praze pojede až v červenci

  • 0
Grand Prix České republiky na ploché dráze se v Praze pojede až v červenci. Mezinárodní motocyklová federace a promotér závod mistrovství světa kvůli koronavirové situaci o měsíc odložili, stejně jako loni se ale na Markétě uskuteční dva díly šampionátu. Nejlepší plochodrážní jezdci budou v Česku o body bojovat 16. a 17. července. Podle původního plánu se měla Grand Prix konat 5. června.

Představitelé promotérské společnosti BSI dnes oznámili, že ve spolupráci s pražskými organizátory intenzivně pracují na tom, aby se na akci dostal za splnění všech bezpečnostních a zdravotních podmínek alespoň omezený počet diváků. Zatím mají v Česku fanoušci na sportovní soutěže vstup zakázaný.

„Jednali jsme o tom již delší dobu a žádali jsme o změnu termínu s ohledem na skutečnost, že (koronavirová) situace se v Evropě vůbec nelepší. V některých státech je to naopak horší. Nakonec jsme dostali nabídku uspořádat dva závody, ale v jiném termínu,“ řekl ředitel Grand Prix Pavel Ondrašík ČTK.

Hlavním důvodem, proč pražští pořadatelé chtěli termín závodu posunout, je nejasný systém rozvolňování v Česku. „Nevíme tak, zda budeme moct mít v červnu na stadionu 500 diváků nebo 30 či padesát procent kapacity. Posun o pět týdnů nám hodně pomůže k vyjasnění podmínek a my se podle toho budeme dále připravovat,“ uvedl Ondrašík s tím, že nebyl problém uspořádat v červnu GP bez diváků. „To ale není naše přání, Chceme mít nějaké diváky a atmosféru. I loni měl závod s dvěma tisíci diváků nějaký náboj,“ podotkl. Také před rokem se termín pražského závodu posouval a jelo se až v září.

I v minulé sezoně se v Česku uskutečnily dva závody MS, podle Ondrašíka s tím nebyl žádný problém. Organizace akce je podobná jako v případě jednoho závodu. „V minulosti jsme měli v pátek trénink a v sobotu závod, takže celý ansábl tady byl nastěhovaný. Oproti dvěma závodům to není velký rozdíl. Navíc je to i šance, že neproděláme tolik,“ poukázal Ondrašík na možnost přítomnosti většího počtu diváků.

Pražská GP bude druhým dílem seriálu, který má začít 19. června. Dějiště prvního závodu ještě není známo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Plochá dráha, Praha