Arthur Pic si jede na voze týmu Campos pro první vítězství v GP2.

Arthur Pic si jede na voze týmu Campos pro první vítězství v GP2. | foto: Roman Klemm

GP2 v Budapešti: jak taktika zničila velkolepý závod

  • 0
Sobotní hlavní závod GP2 na Hungaroringu mohl vejít do dějin jako jedna z největších "královských bitev" této třídy. Oba hlavní konkurenti o titul Jolyon Palmer a Felipe Nasr si to rozdali na špičce pole a předváděli v každé zatáčce velký sport. Šampaňským ale nakonec kvůli dvěma neutralizacím a hrátkám ohledně strategie stříkali šťastlivci ze středu pole.

Felipe Nasr: Na takové auto jsem čekal celou mou kariéru v GP2!

Z Hockenheimu se konvoj GP2 stěhoval rovnou do Maďarska, kde na něj beze změny čekalo téměř neúnosné vedro. V pátek dopoledne to byl znovu Stoffel Vandoorne, kdo udával tempo na špičce – v kvalifikaci však Belgičan udeřit nedokázal. Hungaroring roku 2014 totiž nejlépe sedl Felipe Nasrovi.

O důležité pole position rozhodly první pokusy na druhé čerstvé směsi pneumatik a Williamsova trojka se při tom prosadila o 18 setin před vynikajícím "ztraceným synem GP" Tomem Dillmannem. "Na takové auto jsem čekal od té doby, co jezdím GP2. Již ve volném tréninku mi bylo jasné, že jsme našli perfektní nastavení," těšil se Brazilec na závod.

Tuto radost Dillmann s úsměvem poněkud zchladil: "Nemusím brát ohledy na celkovou bodovou situaci a pojedu od startu na vítězství, to by si měl Felipe zapsat za uši."

V maďarské kvalifikaci překvapili i jezdci Adriana Campose: Arthur Pic a Kimija Sato tvořili druhou startovní řadu. Pátého času dosáhl Johnny Cecotto, blonďáček s andělským úsměvem ovšem poslal Palmera do svodidel takovým způsobem, že za to obdržel penalizaci tří míst. Ve třetí řadě se připravili Palmer s Vandoornem.

Všichni čekali s jakou taktikou se tentokrát vytasí vítěz z Hockenheimu Mitch Evans. Jezdec týmu Russian Time v Německu vyhrál z 15. místa na startu, tentokrát byl jedenáctý. "Asi vyrazíme na pneumatikách do deště," byla žertovná odpověď taktiků týmu ohledně otázky strategie. A byla to opravdu strategie, která měla zase jednou zničit závod.

To byl sportovní svět ještě v pořádku: Nasr (uprostřed) se těší z pole position před Dillmanem a Picem.

Po královské bitvě Palmera s Nasrem se radoval Arthur Pic

Uvolněný Dillmann, napjatý Nasr, který věděl, že by "nula" na bodovém kontě rozhodně zmenšila jeho šanci na titul, se v sobotu připravili na sprint do první zatáčky. Brazilec při tom potvrdil pevné nervy a do labyrintu jménem Hungaroring vedl dobrým startem ostatní v pořadí Dillmann, Palmer, Vandoorne a Coletti. Vozy týmu Campos druhé startovní řady nevyužily.

Lídr celkového hodnocení Palmer se ještě během prvního kola prodral na druhé místo, zatímco Dillmann nedokázal držet tempo vedoucí dvojice. Začal krásný souboj hlavních protagonistů ročníku. Nasr se zatáčku za zatáčkou, kolo za kolem zarputile bránil rychlému Palmerovi. Často jezdili vedle sebe a v rámci fair play lehce kolidovali. Byl to sport na nejvyšší úrovni.

První neutralizace po nehodě Richelmiho se Satoem tuto podívanou ještě nedokázala pokazit, mnoho gamblerů (mezi nimi i Pic, Quaife-Hobbs a Coletti) ji ovšem využilo k brzké výměně pneumatik. Palmer s Nasrem  bojovali dál, i když po polovině závodu sami zastavili v boxech. To už ovšem bylo jasné, že navrch budou mít jezdci, kteří nenápadně měnili pneumatiky již začátkem závodu.

K dobru jim přišla i těžká nehoda Canamasase s Berthonem: Závod byl až do posledního kola neutralizován a rychlejší jezdci tak neměli možnost posunout se zpátky vpřed. V cíli se tedy z prvního vítězství v GP2 radoval Arthur Pic a starší bratr Charles patřil k prvním gratulantům. Jako druhý dojel Stefano Coletti před překvapenými Quaifem-Hobbsem a Izawou.

Výborného Palmera mohla uspokojit jen skutečnost, že dojel před Nasrem. Divadlo kolem pořadí pokračovalo i po závodě: Coletti a Marciello byly penalizováni a na osmé místo, znamenající nedělní pole-position postoupil Berthon.

Stoffel Vandoorne triumfoval ve sprintu a potvrdil, že je právem juniorem McLarenu.

V neděli se prosadil talent Vandoorne

Pod zataženou oblohou, ale na suché vozovce, nedali Vandoorne a Nasr na startu slabším jezdcům před sebou šanci. Po prvním kole sprintu vedl junior McLarenu Vandoorne před juniorem Williamsu Nasrem, za nimi se seřadili Berthon, Palmer, Abt, Pic a výborně startující Connor Daly.

Když se rychlý Palmer se po sedmi kolech propracoval jak před Berthona, tak i před svého velkého soupeře Nasra, měl na lídra Vandoorneho ztrátu dvou sekund. Talentovaný Belgičan si tuto výhodu ovšem nenechal až do cíle vzít a vyhrál svůj první sprint GP2.

O zbytku bodovaných míst se rozhodlo v málo zábavném "husím pochodu“:  Nasr dojel třetí, tedy znovu poražen Palmerem. Za Brazilcem skončili Berthon, Abt, Pic, Daly (první body sezony) a Quaife Hobbs.

Stejně jako formule 1 nastoupil i šampionát GP2 po Maďarsku svou letní dovolenou a bude pokračovat až za měsíc v Belgii.

Výsledky sobotního závodu GP2 v Budapešti:
1.Arthur Pic(Fr.)Campos1h00m18.627s
2.Adrian Quaife-Hobbs(Brit.)Rapax+3.151s
3.Takuya Izawa(Jap.)ART+3.661s
4.Jolyon Palmer(Brit.)DAMS+3.828s
5.Daniel Abt(Něm.)Hilmer+5.111s
6.Luiz Felipe Nasr(Bra.)Carlin+5.190s
7.Stoffel Vandoorne(Bel.)ART+6.213s
8.Nathaneal Berthon(Fr.)Lazarus+7.038s
Výsledky nedělního sprintu GP2 v Budapešti:
1.Stoffel Vandoorne(Bel.)ART43m54.536s
2.Jolyon Palmer(Brit.)DAMS+3.328s
3.Felipe Nasr(Bra.)Carlin+4.254s
4.Nathanael Berthon(Fra.)Lazarus+17.211s
5.Daniel Abt(Něm.)Hilmer+17.780s
6.Arthur Pic(Fr.)Campos+25.326s
7.Conor Daly(USA)Lazarus+26.815s
8.Adrian Quaife-Hobbs(Brit.)Rapax+31.740s
Celkové hodnocení šampionátu GP2:
1.Jolyon Palmer192 b.
2.Felipe Nasr149 b.
3.Stoffel Vandoorne109 b.
4.Johnny Cecotto100 b.
5.Stefano Coletti96 b.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž