Fernando Alonso sleduje svůj zcela zdemolovaný vůz po kolizi s Estebanem...

Fernando Alonso sleduje svůj zcela zdemolovaný vůz po kolizi s Estebanem Gutierrezem. | foto: AP

Alonso po těžké havárii v Austrálii vynechá Velkou cenu Bahrajnu

  • 1
Fernando Alonso po těžké havárii před necelými dvěma týdny v Austrálii nepojede Velkou cenu Bahrajnu formule 1. Lékaři španělského pilota McLarenu po prohlídce v Sáchiru na start nepustili a není jisté, zda se stihne zotavit do příští Grand Prix v Číně.

Alonsa v nedělním druhém závodu sezony nahradí Belgičan Stoffel Vandoorne. Dvojnásobný mistr světa z let 2005 a 2006 Alonso v Melbourne zničil formuli a jako zázrakem vyvázl bez vážnější újmy. Byl sice celkově otřesený, ale stěžoval si jen na bolesti kolena. Na závod v Bahrajnu se cítil být připravený, ale výsledky hodinu a půl trvajícího vyšetření pro něj dnes nedopadly dobře.

Podle lékařů se čtyřiatřicetiletý jezdec po hrůzostrašné havárii nestihl dostatečně uzdravit. Vyšetření odhalila stále se hojící frakturu žeber a zranění plic. O jejich rozhodnutí informovala federace FIA.

Alonso názor lékařů respektuje. Vzhledem k velkému přetížení, které na jezdce při závodech působí, by totiž hrozilo, že se nestabilní fraktura pohne a zlomené žebro ještě více poraní plíci. Ta by mohla zkolabovat.

Ve stejné situaci se Alonso ocitl i v loňské sezoně, kdy po havárii v oficiálních testech v Barceloně chyběl po

otřesu mozku v úvodní australské Grand Prix. Nyní se před dalším závodem 17. dubna v Číně musí podrobit opět prohlídce hrudníku. „Nevidím to na 100 procent,“ řekl Alonso ke svým šancím na start v Šanghaji.

Náhradní pilot McLarenu Vandoorne si v neděli v Bahrajnu odbude premiéru ve formuli 1.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž