Tom Blomqvist, vítěz prvního podniku Evropského šampionítu F3 sezony 2014 .

Tom Blomqvist, vítěz prvního podniku Evropského šampionítu F3 sezony 2014 . | foto: Roman Klemm

Formule 3 v Silverstonu: zazářil šestnáctiletý syn Joseho Verstappena

  • 2
Při úvodním podniku Evropského šampionátu F3 přesvědčili především debutanti. Zatímco první závod dokázal vyhrát zkušený Tom Blomqvist, prosadili se ve druhé a třetí jízdě nováčci Ocon a Fuoco. Také v automobilovém sportu debutující syn bývalého jezdce F1 Jose Verstappena Max zanechal v Silverstonu senzační dojem.

Minulý rok revitalizovaný Evropský šampionát formule 3 se předvedl i při svém prvním podniku letošní sezony v dobrém světle. V Silverstone nastoupilo 26 jezdců, z toho šest poprvé – a měli to být především oni, kdo se postaral o překvapení. Naznačil to již volný trénink, ve kterém se prosadil teprve šestnáctiletý úřadující mistr světa motokár Max Verstappen.

První závod ovšem ještě patřil jednomu z mazáků. Tom Blomqvist byl sice po slabé sezoně 2013 propuštěn z kádru Red Bullu, podařilo se mu ale zakotvit v týmu Trevora Carlina. Syn rallyeové legendy Stiga Blomqvista si pro první závod zajistil pole position a tu v sobotu dopoledne využil k bezchybnému vítězství stylem start-cíl.

Za ním se ale již tlačili nově příchozí jména: junior Lotusu/Genii Esteban Ocon dojel dvě vteřiny za vítězem jako druhý. Francouz z týmu Prema při tom udržel těsně v šachu poněkud zkušenějšího domácího Jordana Kinga (Carlin) a hned za nimi dojel další nováček s velkou perspektivou, Junior Scuderie Ferrari, Ital Antonio Fuoco. Na další favorizované mazáky Auera, Latifiho, Serrallese a Rosenqvista zbyly jen místa za nimi.

Co dopoledne naznačil, to Esteban Ocon dokázal odpoledne potvrdit: jezdec ve voze lakování Lotusu-Renault-F1 vyhrál hned ve svém druhém závodu tohoto špičkového šampionátu! Druhému Latifimu při tom ujel o téměř čtyři sekundy.

Také Fuoco si polepšil a podařil se mu třetím místem před Blomqvistem poprvé skok na stupínek vítězů. Senzační Verstappen potvrdil ve voze Amersfoort Racingu, že chvála směrem jeho osoby není nadsázkou a dojel výborný pátý.

Při nedělním závodě si debutanti rozdělili místa na stupínku vítězů definitivně mezi sebou. Tentokrát to byl Antonio Fuoco, kdo si relativně jistě zajel pro první vítězství v tomto šampionátu. O druhé pozici se rozhodlo v pěkném souboji mezi Verstappenem a Oconem. Teenager z Holandska se dokázal prosadit a je zřejmé, že jeho první triumf v mistrovství Evropy je jen otázkou času. 

Druhý podnik šampionátu se uskuteční v rámci startu DTM, první květnový víkend v Hockenheimu.

Výsledky závodů ME-FIA-F3 v Silvestonu:

1. závod – sobota
1.Tom Blomqvist(Brit.)Carlin-Dallara F312-VW
2.Esteban Ocon(Fr.)Prema-Dallara F312-Mercedes
3.Jordan King(Brit.)Carlin-Dallara F312-VW
2. závod – sobota
1.Esteban Latifi(Fr.)Prema-Dallara F312-Mercedes
2.Nicolas Latifi(Kan.)Prema-Dallara F312-Mercedes
3.Antonio Fuoco(It.)Prema-Dallara F312-Mercedes
3. závod – neděle
1.Antonio Fuoco(It.)Prema-Dallara F312-Mercedes
2.Max Verstappen(Niz.)Van Amersfoort-Dallara F312-VW
3.Esteban Ocon(Fr.)Prema-Dallara F312-Mercedes

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž