Lewis Hamilton

Lewis Hamilton | foto: Reuters

Hamilton bude ve Velké ceně Eifelu znovu útočit na Schumacherův rekord

  • 0
Seriál MS formule 1 bude pokračuje o víkendu Velkou cenu Eifelu a šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton na druhý pokus zaútočí na rekord v počtu vítězství. Pilot Mercedesu má na kontě 90 triumfů a od maxima slavného Michaela Schumachera ho dělí jediný úspěch.

Pětatřicetiletý Hamilton mohl rekord vyrovnat už před dvěma týdny v Rusku, ale po startu z pole position dostal dva pětisekundové tresty za to, že před začátkem závodu v Soči si dvakrát vyzkoušel start na nepovoleném místě. Britský pilot nakonec dojel třetí.

I přesto Hamilton s přehledem vede po deseti Velkých cenách průběžné pořadí mistrovství světa s náskokem 44 bodů před týmovým kolegou a vítězem z Ruska Valtterim Bottasem. Jistým krokem tak míří za vyrovnáním Schumacherova rekordu v počtu titulů.

Třetí je v průběžném pořadí se ztrátou 77 bodů na první místo Max Verstappen. Pilot Red Bullu a Pierre Gasly z Alpha Tauri zatím jako jediní v sezoně dokázali narušit nadvládu Mercedesu. Šest vítězství mistrovské stáji zajistil Hamilton, Bottas přidal dva triumfy.

Rekordní závod čeká také nejstaršího pilota ve startovním poli a mistra světa z roku 2007 Kimiho Räikkonena. Čtyřicetiletý jezdec stáje Alfa Romeo před dvěma týdny v Soči vyrovnal maximum Rubense Barrichella v počtu závodů a v neděli se díky 323. startu v kariéře může v pořadí osamostatnit.

Závod na Nürburgringu se do kalendáře šampionátu dostal až po narušení sezony koronavirem a formule 1 se na něj vrátí po sedmi letech. V minulosti se na něm jezdila Velká cena Německa, Evropy nebo Lucemburska. Podle předpovědí by mělo závod, který už se v říjnovém termínu jel dvakrát v letech 1984 a 1995, provázet chladné počasí a déšť.

Jen pár hodin před začátkem závodního víkendu mistrovská stáj Mercedes oznámila, že jeden z jejích členů měl pozitivní test na covid-19. Jméno zveřejněno nebylo, jen to, že ani Hamilton ani Bottas to nejsou.

Program Velké ceny Eifelu, pojmenované po vrchovině na západě Německa, odstartuje v pátek úvodními tréninky, ve kterých si odbude premiéru ve formuli 1 syn Michaela Schumachera Mick. Jednadvacetiletý pilot, který vede pořadí seriálu formule 2, se na okruhu, kde si jeho otec připsal pět vítězství, představí v monopostu Alfy Romeo. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž