Britský pilot George Russel z Mercedesu v tréninku před Velkou cenou Sáchiru F1.

Britský pilot George Russel z Mercedesu v tréninku před Velkou cenou Sáchiru F1. | foto: AP

Hamiltonův náhradník Russell ovládl páteční tréninky před Velkou cenou Sáchiru

  • 45
Britský pilot formule 1 George Russell zahájil záskok za Lewise Hamiltona veleúspěšně, když v obou pátečních trénincích na nedělní Velkou cenu Sáchiru zajel nejrychlejší čas.

Russell, který v dosavadním průběhu sezony jezdil za Williams a stále čeká na první body v kariéře, ovládl rychlejší první trénink časem 54,546. Za ním se s odstupem dvou desetin seřadili jezdci Red Bullu Max Verstappen a Alexander Albon, zatímco druhý jezdec Mercedesu Valtteri Bottas byl se ztrátou přes tři desetiny až čtvrtý.

Britský pilot George Russel z Mercedesu na tiskové konferenci před Velkou cenou Sáchiru F1.

Druhý trénink už se jel za podobných podmínek jako sobotní kvalifikace i nedělní závod a Russell, přestože si zvykal na nový vůz a potřeboval úpravu posezu, znovu nenašel přemožitele. Na zkráceném okruhu v Sáchiru zaznamenal čas 54,713 a druhého Verstappena porazil o 128 tisícin.

„Není to lehký okruh. V kvalifikaci to bude hodně těsné a závod bude masakr,“ řekl Russell v rozhovoru pro televizi Sky Sports. „Ale myslím, že časy jsou trochu zavádějící. Ve druhém to nebylo úplně dobré, takže máme na čem pracovat. Mimo jiné i na pohodlí ve voze, protože jsem trochu potlučený a otlačený,“ dodal.

Přesto si však Russell šanci jezdit v mistrovském voze užíval. „S každým kolem se učím. Není snadné skočit do auta, které znáte den a půl, ale snažím se,“ uvedl. „Nicméně to, že jsem byl dneska nejrychlejší, neznamená, že budu nejrychlejší také zítra. Ale zlepšujeme se, tak uvidíme,“ prohlásil.

Bottas, kterému v průběžném pořadí mistrovství světa patří druhé místo s náskokem pouhých 12 bodů před Verstappenem, byl ve druhém tréninku až jedenáctý. Na Russella ztratil šest desetin.

Předposlední Velká cena sezony se koná stejně jako před týdnem Grand Prix Bahrajnu na okruhu v Sáchiru, jede se ale na pozměněné a zkrácené trati. Okruh měří 3,543 kilometru.

Tréninky na Velkou cenu Sáchiru

závod mistrovství světa vozů formule 1 v Bahrajnu

První trénink: 1. Russell (Brit./Mercedes) 54,546, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,176, 3. Albon (Thaj./Red Bull) -0,265, 4. Bottas (Fin./Mercedes) -0,322, 5. Kvjat (Rus./Alpha Tauri) -0,465, 6. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -0,620.

Druhý trénink: 1. Russell 54,713, 2. Verstappen -0,128, 3. Pérez (Mex./Racing Point) -0,153, 4. Ocon (Fr./Renault) -0,227, 5. Albon -0,323, 6. Kvjat -0,355.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž