Diskuze

Nejsme ve školce na písku, čertil se Vettel. Jak F1 byla opět křehká

Snad by bylo lepší, kdyby teď formule místo všech těch křiklavých reklam raději oblepili varovným nápisem FRAGILE. Pozor, křehké! V den, kdy F1 vzdávala v Rakousku hold Niki Laudovi, který generace příznivců naučil vnímat ji jako sport tvrdých chlapů, se najednou ocitla v bodě, kdy se musí piloti obávat každého dotyku se soupeřem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KL

mohl mu to v dalsim kole vratit, ale to by ho nejdriv musel dojet

1 0
možnosti
IZ

I32v68a43n 35Z11y35k36á28n

1. 7. 2019 22:17

Není problém to, že do sebe ťuknou koly. Problém je v tom, že dnešní tratě jsou vyasfaltovaná letiště s únikovými zónami, které akceptují většinou chyb a podobných momentů a jezdec se vrací zpátky na trať bez jakékoliv ztráty. Dřív byla kolem tratě štěrková zóna a každá chyba byla tvrdě trestána .. jezdec se zahrabal nebo nabral citelnou ztrátu. A to paradoxně v době, kdy uřídit vůz bylo citelně těžší řemeslo, než dnešní F1 tramvaje. Pokud bychom tedy nedělní incident napasovali do takovéto éry, jak bude vyznívat celý incident potom? Verstappen zcela zřetelně a hlavně záměrně vytlačil jezdce mimo trať, který po jeho ataku v závodě skončil. Teď si trať zasaďme do městkého prostředí. Místo štěrku betonové zátarasy nebo svodidla. Takový incident by znamenal ošklivou nehodu.

Stále to samé identické chování jezdce. Rudo před očima, přemotivovaný, bez špetky respektu k soupeřům a k tomu, že tam není sám a že musí ctít nějaká pravidla. Dřív byly závody tvrdé a samozřejmě občas došlo na souboj přes čáru, ale jezdci věděli, že když překročí hranici, výsledkem může být i smrt pilota. Těm dnešním mladíkům už tenhle fakt v jejich sobecké zaslepenosti uniká. Pojem jako férovost už vyprchává i v královně motorsportu, kde se jízda jako prase začíná brát za standardní a akceptovatelné chování.

8 0
možnosti
AJ

Souhlasím, jen nerozumím přítomnému času.

"Prasečiny" začal dělat Senna - 1989, příp. titul 1990 a k dokonalosti vybrousil Schumacher - titul 1994 AUS kolizí s Damonem Hillem bez trestu, 1997 kolize v Villeneuvem a první zásah komisařů. Rudí hýkali blahem a dnes ti samí dští síru na Hamiltona (příliš málo bílý na pilota F1) nebo Verstappena, který je odvarem manévrů Schumachera. Když Verstappen jezdí jako prase, jako co jezdil Schumacher? Schvalují rudí kolizi Schumachera s Villeneuvem jako závodní incident, takže FIA neměla zasáhnout, jak požadují u Vettela v Kanadě?

Jízda jako prase je tedy standardem od 90. let a dnes se jí snaží stewardi FIA k nelibosti (rudých) fanoušků vrátit do férových mezí chování, do 70.-80. let. Bohužel "citlivost" společnosti k férovému jednání se také snížila (Babiš, Trump, ...) Těžko říci, zda se Liberty podaří obrat k lepšímu chování pilotů proti veřejnému mínění nebo alespoň jeho podstatné části. Pokud se tedy díváme na manévr Verstappena očima Dijonu 1979 nebyl korektní, pokud očima 90. let byl Verstappen "měkký", protože Leclerca neposlal do štěrku ani svodidel jako Schumacher. Budu rád, když se FIA podaří přes kompromisy (Rakousko 2019) dostat do éry Dijonu 1979, ale pochybuji, že to vylepší skóre diskusních příspěvků (nemluvím o vulgaritách).

0 0
možnosti
ZH

Dijon 1979 - Villeneuve a Arnoux spolu závodí poslední 3 kola závodu kolo na kolo, občas jsou tak blízko, že byste mezi nimi neprotáhli list papíru. Ani jeden ale nevytlačuje toho druhého na vnějšek trati, vždycky je tam dost místa pro oba. TO je závodění.

https://youtu.be/cOdHUsOqt8c

13 0
možnosti
ZB

Jinak je vtipné , že si stěžuje Vetl, který kdyby byl v situaci Leclerca, tak předvede divadlo s pláčem, schováváním se ve vlastních boxech a s telefonátem mamince.

11 0
možnosti
ZH

Myslím, že za to všechno můžou dnešní extra bezpečné okruhy. Ve zmiňovaných dobách Nikiho Laudy se sice jezdilo velmi ostře kolo na kolo, ale nikdo by si nedovolil soupeře vytlačit z trati. Jezdilo se na přírodních okruzích po silnicích, kde mimo velké ceny byl běžný silniční provoz a vytlačit soupeře mimo znamenalo ho vystavit velkému riziku. Takže tvrdost sice existovala, ale současně taky respekt k soupeři. I největší rivalové si navzájem nepřáli smrt.

Když se podívám na včerejší závěr velké ceny, tak musím říci, že mě Verstapen mile překvapil tím, jak jedno kolo před incidentem právě nechal kraji trochu místa. O kolo později už to byl zase on. Celkem by mě zajímalo, jak by souboj dopadl, kdyby v obou autech seděl stejný Max ;-)

Osobně si myslím, že by F1 byla zajímavější, kdyby tam právě ta možnost zavřít soupeře na vnitřku stejně jako vytlačit ho na výjezdu nebyla. Jinými slovy povinnost nechat místo, ať si každý zvolí vnitřek nebo vnějšek při nájezdu do zatáčky, bylo by více soubojů kolo na kolo. Jako by nestačila extrémní umělá výhoda DRS.

1 0
možnosti
ZB

Tak těžko srovnávat zavření na vnitřní straně a na vnější. Pořád o průjezdu zatáčkou rozhoduje fyzika a ta auto k vnějšku prostě tlačí.

0 1
možnosti
SN

Proto už na to nekoukám je to totálně zničené.

0 5
možnosti
MV

M90i40l45a83n 84V26i86k

4. 7. 2019 18:38

ale komentovat to budu...

0 1
možnosti
PM

No samozřejmě. Ať povolí vytlačování z trati, libovolné blokování v brzdné zóně před zatáčkou. A hned bude F1 zajímavější.

3 2
možnosti
RB

Bohužel, F1 klesá níže a níže. Pokud byl potrestán Vettel a nebyl potrestán Verstappen, je něco špatně. Buď měli být potrestáni oba nebo nikdo, ale to, co se stalo odporuje logickému myšlen. Chybí kontinuita a to je to, co škodí nejvíc.

15 3
možnosti
PM

Nemohli přece potrestat Red Bull na jeho domácím okruhu. Už takhle co chvíli kňučí a vyhrožují že odejdou z F1.

2 1
možnosti
PM

Presne tak,Iné tam už ani nepočuť ,len ako koho kto ohrozil a ako ho obmedzuje,nuda,kde sú tie časy ked sa fakt pretekalo

2 1
možnosti
RK

Karun Čandhok pilot který nic nedokázal, je jerozumější komisař Formule 1 R^

0 2
možnosti
  • Nejčtenější

Premium služby

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Motorsport

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokej

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Hokej

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbal

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Tenis

První možná náhrada za Kaderku. O post šéfa tenisu usiluje Kotrba

25. dubna 2024  15:12,  aktualizováno  16:16

Předseda představenstva tenisového klubu Sparta Praha Jakub Kotrba je prvním kandidátem na post...

Hokej

Liberec si podržel Flynna. Zůstávají i obránci Ivan s Aubrechtem

25. dubna 2024  15:52

Útočník Oscar Flynn a obránci Michal Ivan s Davidem Aubrechtem budou v hokejové extralize nadále...

Ostatní sporty

Skifařka Prokešová postoupila do finále mistrovství Evropy

25. dubna 2024  15:27

Skifařka Alice Prokešová postoupila na veslařském mistrovství Evropy do nedělního finále....

Hokej

Chytáš skvěle, ale střídáme tě! Boston v play off točí gólmany, legenda nechápe

25. dubna 2024  15:17

V nejdůležitější fázi sezony NHL chcete mít pevně danou kostru týmu. Hokejisté Bostonu na to ovšem...