Lewis Hamilton mává fanouškům po tréninku na Velkou cenu Číny formule 1.

Lewis Hamilton mává fanouškům po tréninku na Velkou cenu Číny formule 1. | foto: AP

Oba tréninky formule 1 v Šanghaji opanoval Hamilton

  • 0
Tréninky na nedělní Velkou cenu Číny formule 1 ovládl úřadující mistr světa Lewis Hamilton. Britský pilot Mercedesu v obou částech porazil Kimiho Räikkönena z Ferrari, kterého však ve druhém, o něco rychlejším tréninku dělilo od čtyřnásobného šampiona pouhých sedm tisícin sekundy.

Třiatřicetiletý Hamilton potvrdil, že na okruhu v Šanghaji se mu dlouhodobě daří. Vítěz tří z posledních čtyř závodů v Číně zajel v prvním tréninku čas 1:33,999 a Räikkönena porazil o čtyři desetiny. Odpoledne britský pilot, kterého v prvních dvou závodech trápily technické problémy, ještě o půl sekundy zrychlil.

„Odjeli jsme tolik kol, kolik jsme potřebovali, a získali spoustu důležitých informací o vozu,“ řekl Hamilton. „Nastavení je dobré, ale ještě je potřeba doladit nějaké menší detaily, protože Ferrari je také rychlé a ani Red Bull o moc nezaostává,“ prohlásil.

Räikkönen byl přesvědčený, že měl na to, aby Hamiltona ve druhém tréninku porazil. „Dojel jsem vozy, co byly přede mnou. Nebýt toho, mohl jsem jet ještě rychleji,“ prohlásil.

Sebastian Vettel, který vyhrál oba dosavadní závody v nové sezoně a vede pořadí seriálu o 17 bodů před Hamiltonem, byl v prvním tréninku šestý a ve druhém si polepšil na čtvrté místo se ztrátou jedné desetiny na Hamiltona. „Ještě jsme nenašli správné nastavení. Až ho ale trefíme, budeme rychlí,“ uvedl Vettel.

Třetí místo ve druhé části obsadil Hamiltonův kolega Valtteri Bottas, pátý byl Max Verstappen z Red Bullu a šestý dojel Nico Hülkenberg z Renaultu. „V prvním tréninku jsme spíš pracovali na nastavení auta. Ve druhém pak naše rychlost vypadala dobře. Takže spokojenost,“ uvedl Verstappen.

Nizozemský pilot má spolu s devátým Danielem Ricciardem co napravovat. Před týdnem v Bahrajnu totiž ani jeden vůz Red Bullu závod nedokončil. Ricciardovi zhasl motor ve druhém kole, Verstappen odstoupil o chvíli později po kolizi s Hamiltonem.

Tréninky na Velkou cenu Číny

závod mistrovství světa vozů formule 1 v Šanghaji

První trénink: 1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:33,999, 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,359, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,458, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,538, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,669, 6. Vettel (Něm./Ferrari) -0,862.

Druhý trénink: 1. Hamilton 1:33,482, 2. Räikkönen -0,007, 3. Bottas -0,033, 4. Vettel -0,108, 5. Verstappen -0,341, 6. Hülkenberg (Něm./Renault) -0,831.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž