Max Verstappen z Red Bullu během kvalifikace na Velkou cenu Brazílie formule 1.

Max Verstappen z Red Bullu během kvalifikace na Velkou cenu Brazílie formule 1. | foto: AP

Do Velké ceny Brazílie F1 vyrazí z pole position Verstappen z Red Bullu

  • 5
Kvalifikaci na předposlední závod seriálu MS formule 1, kterým bude Velká cena Brazílie, vyhrál Max Verstappen. Pilot stáje Red Bull vyhrál před Sebastianem Vettelem z Ferrari a již jistým mistrem světa Lewisem Hamiltonem z Mercedesu a z prvního místa odstartuje podruhé v kariéře.

Dvaadvacetiletý Verstappen si pro prvenství dojel časem 1:07,508 a stejně jako v srpnu v Maďarsku vyrazí do závodu z prvního místa. Nizozemský jezdec vyhrál kvalifikaci také před třemi týdny v Mexiku, tehdy ale o pole position přišel, protože nezpomalil při žlutých vlajkách a na startu se propadl o tři místa.

„Teplota trati se hodně měnila a s tím jsme se museli vyrovnat, ale auto od první části kvalifikace doslova letělo, takže jsem hodně spokojený,“ řekl Verstappen. „Doufám, že zítra to dotáhnu až do konce,“ připomněl loňský závod, ve kterém s přehledem vedl, ale po kolizi s jezdcem o kolo zpět se musel spokojit s druhým místem.

Vettel před jubilejním 100. závodem v barvách Ferrari zaostal za Verstappenem o jednu desetinu. Hamilton, který před dvěma týdny v Austinu získal jako teprve druhý jezdec v historii šestý titul mistra světa, ztratil dvě desetiny. Čtvrtý skončil Charles Leclerc z Ferrari, kvůli překročení počtu povolených výměn motoru se však na startu o deset příček propadne.

„Red Bull a Mercedes tady lépe pracují s gumami, ale my máme rychlost a výkon, takže jsem celkem optimistický,“ uvedl Vettel. „Vyhrál jsem třetí trénink a vypadalo to, že bychom jim mohli konkurovat. Ale pak jsme buď zpomalili, nebo oni zrychlili,“ řekl Hamilton.

Nedělní závod na okruhu Interlagos odstartuje v 18:10 SEČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Brazílie

závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sao Paulu

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:07,508, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,123, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,191, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,220, 5. Bottas (Fin./Mercedes) -0,366, 6. Albon (Thaj./Red Bull) -0,427, 7. Gasly (Fr./Toro Rosso) -1,329, 8. Grosjean (Fr./Haas) -1,346, 9. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo) -1,476, 10. Magnussen (Dán./Haas) -1,529.

Pozn.: Leclerc kvůli překročenému limitu povolených výměn motoru přijde na startu o 10 míst.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž