Lewis Hamilton právě získal sedmý titul mistra světa.

Lewis Hamilton právě získal sedmý titul mistra světa. | foto: AP

Formule 1 míří do Bahrajnu. Hamiltona čeká premiéra v roli nejúspěšnějšího pilota

  • 2
Formuli 1 v neděli čeká Velká cena Bahrajnu a Lewise Hamiltona první závod v roli nejúspěšnějšího pilota historie. Jezdec Mercedesu v této sezoně překonal rekord Michaela Schumachera v počtu vítězství a před dvěma týdny si v předstihu zajistil sedmý mistrovský titul, čímž vyrovnal další maximum legendy Ferrari.

Hamilton rovněž pomohl Mercedesu k zisku rekordního sedmého triumfu v Poháru konstruktérů za sebou, ale ve zbytku sezony rozhodně zvolnit nehodlá. Rád by jako teprve třetí pilot v historii ovládl v jednom ročníku třináct závodů. Dosud se to povedlo jen Schumacherovi a Sebastianu Vettelovi.

Hamilton vyhrál deset ze 14 dosavadních závodů v sezoně a aby na metu dosáhl, musel by ovládnout všechny tři zbývající Velké ceny. První je na programu v Bahrajnu, kde se na kratší trati pojede také příští týden. Sezonu poté uzavře 13. prosince Velká cena Abú Zabí.

„Po zisku titulu je všechno víc v klidu, ale pořád mám před sebou tři závody, které chci vyhrát,“ řekl Hamilton, který rovněž útočí na osobní maximum, protože zatím nikdy v jedné sezoně nevyhrál víc než jedenáct Velkých cen. Celkem má na kontě 94 vítězství, druhý Schumacher 91.

Jezdec Mercedesu Lewis Hamilton na trati během Velké ceny Turecka.

Hamilton vyhrál poslední čtyři Velké ceny a na okruhu v Sáchiru bude obhajovat loňské prvenství. Proti však bude jeho týmový kolega Valtteri Bottas, který naposledy v Turecku obsadil až 14. místo a na druhé příčce průběžného pořadí má náskok 27 bodů před třetím Maxem Verstappenem z Red Bullu.

Podle médií by víkend v Bahrajnu mohl nabídnout i zajímavé dění mimo trať, protože se očekává řada oznámení o personálních změnách v týmech. Nejisté místo v Red Bullu má Alexander Albon, ale především by podle spekulací měl Haas oznámit angažování syna Michaela Schumachera a vedoucího jezdce šampionátu formule 2 Micka.

Program v Sáchiru odstartují páteční tréninky, v sobotu je na programu kvalifikace a nedělní závod začne v 15:10 SEČ. Velká cena Bahrajnu se stejně jako většina závodů v sezoně ovlivněné koronavirem pojede bez diváků, výjimkou bude pouze hrstka zdravotníků a jejich rodin na hlavní tribuně, jako poděkování za jejich práci během pandemie.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž