Bude se Sebastian Vettel radovat na konci sezony ze čtvrtého titulu mistra světa, nebo ho z trůnu sesadí někdo jiný?

Bude se Sebastian Vettel radovat na konci sezony ze čtvrtého titulu mistra světa, nebo ho z trůnu sesadí někdo jiný? | foto: AP

Svět formule 1 se letos ptá: Bude to zase Vettel, či Alonso?

  • 1
V neděli startuje v Melbourne nový ročník mistrovství světa F1. A stejně jako loni zní i letos na jeho začátku otázka: zastaví někdo éru Sebastiana Vettela a Red Bullu?

Buď jste fanoušek Sebastiana Vettela a pak chcete slyšet třeba tyto věty dvojnásobného šampiona formule 1 Miky Häkkinena: "Tři tituly v 25 letech – to je neuvěřitelný úspěch. A myslím, že jeho éra bude pokračovat i letos. Vettel se výrazně zapíše do historie."

REKORDMANI

Kdo má nejvíc titulů

7 - Michael Schumacher (Něm.), 5 - Juan Manuel Fangio (Arg.), 4 - Alain
Prost (Fr.), 3 - Jack Brabham (Aus.), Jackie Stewart (Brit.), Niki Lauda
(Rak.), Nelson Piquet, Ayrton Senna (Braz.), Sebastian Vettel (Něm.).

A nebo nejste fanoušek Sebastiana Vettela a pak vás zajisté pro změnu potěší slova jiného mistra světa, Alana Jonese: "Můj pocit mi říká, že letos to bude rok Fernanda Alonsa. Ferrari oproti loňsku výrazně zlepšilo své auto, takže bude těžké ho pokořit."

Ať stojíte na jakékoli straně – té Vettelově, či těch zbývajících vyzývatelů – na jednom se v této sezoně F1, která v neděli odstartuje závodem v Austrálii, shodnout dá: bude to hon na Vettela.

Buď dál bude pokračovat jeho tříletá nadvláda, nebo Fernando Alonso konečně potvrdí, že ne nadarmo o něm celý paddock mluví jako o nejlepším pilotovi současnosti.

Kupříkladu Lewis Hamilton: "Je to nejrychlejší pilot, kterého znám. Právě on je jezdcem, kterého chci porazit." Ano, Lewis Hamilton či Jenson Button a Kimi Räikkönen jsou těmi, kteří číhají v pozadí. Přesto i Bernie Ecclestone, boss F1, tvrdí: "Z pohledu Red Bullu bude zase největším soupeřem Ferrari. To bude nebezpečné a super konkurenceschopné."

Nažhavené Ferrari...

Jsou sezony, kdy je těžké dělat na startu relevantní prognózy. Tahle se bude podobat konci té loňské.

Velké ceny 2013

17. března: Austrálie
24. března: Malajsie
14. dubna: Čína
21. dubna: Bahrajn
12. května: Španělsko
26. května: Monako
9. června: Kanada
30. června: Velká Británie
7. července: Německo
28. července: Maďarsko
25. srpna: Belgie
8. září: Itálie
22. září: Singapur
6. října: Korea
13. října: Japonsko
27. října: Indie
3. listopadu: Abu Zabí
17. listopadu: USA
24. listopadu: Brazílie

Pravidla přinášejí minimum změn, i proto mohli konstruktéři prožít klidnější zimu, vždyť i ten nejslavnější z nich – Adrian Newey z Red Bullu – přiznal: "Oproti loňsku je na autě minimum změn."

A jelikož Ferrari tentokrát slibuje silnější monopost a jelikož se i loni pral Alonso do posledního závodu s Vettelem o titul, jsou favorité jasní. Legenda F1 Gerhard Berger říká: "Sebastian je na cestě za čtvrtým titulem. S třemi předchozími už na něj není takový tlak a pořád má ty nejlepší podmínky."

Vettel se při reprodukci těch slov oklepe a odvětí: "Jen proto, že mám na autě číslo jedna, ještě nejsem v nejlepší pozici. Nemám žádný bodový náskok a i v tenise občas světová jednička prohraje."

Snad jako by se tenisové přirovnání ve světě F1 zalíbilo natolik, že s jedním po úspěšných předsezonních testech přišel i Fernando Alonso. A jelikož je Španěl, byť fanoušek Realu, přidal k němu i jedno fotbalové. "Taky nepřijdete na trénink Barcelony a díky tomu nezjistíte, že vyhrají nedělní zápas. A nemyslím si, že když si prohlédnete rozcvičku Rafaela Nadala či Novaka Djokoviče, budete vědět, kdo ten zápas vyhraje. I my se vše dozvíme až v Austrálii."

Vše nasvědčuje, že to skutečně zase bude souboj Alonso versus Vettel. Ferrari výrazně zapracovalo na svém voze, aby neztrácelo jako v závěru loňského šampionátu.

Pro Red Bull zase hrají peníze. Klidně mohou na začátku sezony ztrácet, jenže pak majitel limonádového koncernu Dietrich Mateschitz pošle do Milton Keynes další miliony eur a ve zdejší fabrice šmahem vymyslí novinky, které Vettela zrychlí.

... versus chladnokrevný Vettel

A možná to nebude ani potřeba, když si přečtete Mateschitzovo nedávné vyjádření: "Vettel je ještě silnější. V 25 letech je neuvěřitelně chladnokrevný a zároveň rozumný.

V posledním závodě loňské sezony se dostal do nepříjemné situace, sto fandů ze sta začalo panikařit, ale on byl jediný, kdo zachoval klid." Takže znovu: Vettel, nebo Alonso? "Zisk čtvrtého titulu nebude pro Sebastiana složitější než vyhrát ten první. Takže on," říká David Coulthard, bývalý pilot F1.

A Gary Anderson, někdejší formulový designér, kontruje: "Peníze bych vsadil na Alonsa. Loni byl jako z jiného světa a letos bude mít silnější auto." Takže Vettel, nebo Alonso. Záleží, na které straně stojíte.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž