Ferrari vrací úder, v Malajsii vládl Räikkönen

  9:37
Kuala Lumpur - Debakl z Austrálie je zapomenut. Kimi Räikkönen ovládl Velkou cenu Malajsie. Ale ve Ferrari se nejen radovali. Massa skončil závod po smyku ve štěrku vedle trati. Druhou pozici slavil Kubica z BMW-Sauberu, třetí Fin Kovalainen. Jeho týmový kolega z McLarenu Hamilton dojel až pátý, ale zůstal v čele celkového pořadí.

Kimi Raikkonen | foto: ČTK

Tým z Maranella dominoval kvalifikaci a také v závodě byl suverénní.

Po startu z první řady si jeli jezdci v rudých kombinézách pro double, ale Massa chvíli po polovině závodu nezvládl zatáčku, dostal smyk a s neovladatelným strojem proletěl přes asfaltovou únikovou zóńu za zatáčkami 6 a 7 do štěrku.

Brazilec udržel motor v chodu, ale hrabající zadní kola znamenala konec. Zpátky na dráhu se vítěz kvalifikace už nedostal.

Osmadvacetiletý Räikkönen vybojoval šestnácté vítězství v kariéře a poskočil na druhé místo klasifikace s tříbodovou ztrátou na Hamiltona. Jedenáct bodů na kontě má i Nick Heidfeld z Německa.

Mistr světa se posunul na druhé místo šampionátu za Hamiltona s McLarenem, který startoval po trestu v kvalifikaci z páté řady a vyrovnaným polem se zvládl propracovat jen na pátou příčku.

Na vině byla zejména jeho nezdařená úvodní zastávka v boxech. Mechanikům McLarenu se chvíli nedařilo sundat pravé přední kolo a třiadvacetiletý Brit u nich stál dvacet vteřin.

Druhé místo slavil Robert Kubica s monopostem BMW-Sauberu. Navázal tak na týmového kolegu Heidfelda, stříbrného v Austrálii a připsal si nejlepší výsledek kariéry. Heidfeld skončil šestý, ale v závěru zazářil nejrychlejším kolem závodu.

"Překvapilo mě, že McLaren nestačil. Čekali jsme, že budou silnější," vyprávěl na tiskové konferenci Kubica, který snadno poodjel v cíli třetímu Kovalainenovi. Na Räikkönena ale neměl. Ferrari bylo v horkém Sepangu bezkonkurenční.

Skvělý úspěch pro Toyotu získal čtvrtým místem Jarno Trulli, kterému se podařilo udržet za sebou v posledních kolech před cílem Hamiltona.

První body roku 2008 získal pro Red Bull sedmý Mark Webber, dvojnásobný šampion Alonso se musel spokojit s osmým místem, když cílem projel v těsném závěsu za Australanem.

Ferrari - suverénní Räikkönen

Po kvalifikaci vše nasvědčovalo tomu, že stáj Ferrari týden po fiasku v Melbourne oslaví double. Felipe Massa obhájil loňskou pole position a Kimi Räkkönen s těžším monopostem stačil na druhou příčku.

Mistr světa měl lepší odpich a zaútočil na Massu hned po startu. V první zatáčce ale ubral plyn - nechtěl riskovat střet s týmovým kolegou, před kterého se stejně díky většímu množství paliva měl dostat při úvodních zastávkách v boxech.

Oba rudé vozy se soupeřům vzdálily a soupeřily prakticky jen mezi sebou. Kolo na trati navíc stačilo Räikkönenovi, aby zajel nové nejrychlejší kolo a posunul se do vedení. Brazilci ve stejném voze F2008 začal okamžitě poodjíždět.

Brzy poté, co se Velká cena dlouhá 56 kol přehoupla do druhé poloviny, se naplnil Massův osud. Na druhém místě dostal v pravotočivé dvojzatáčce ve 31. kole smyk a skončil v bezpečnostní zóně, kde na sypkém podkladu uvízl a nedokázal se vrátit na trať. Protáčející se zadní kola na štěrku znamenala konec. Nic mu nebylo platné, že udržel motor v chodu.

Räikkönen mohl koncem závodu zvolnit, šetřit převodovku i motor a pohodlně si dojet pro úvodní triumf sezony. Ferrari po netypickém závodu v Austrálii potvrdilo, že pro sezonu 2008 připravilo nejlepší stroj.

BMW-Sauber - potvrzený vzestup

Po druhém místě Heidfelda v Austrálii, dokázal stejným umístěním Kubica, že BMW-Sauber zaznamenal přes zimu další výkonnostní vzestup. V Sepangu byly německé stroje rychlejší než mclareny.

Kubica vybojoval v kvalifikaci čtvrtou příčku a Heidfeld nebyl víc vpředu jen proto, že ho v rozhodujícím kole zblokovaly pomalu kroužící jezdci McLarenu. Po jejich potrestání si polepšil alespoň na pátou pozici.

Polák se na startu vyšvihl na třetí příčku za Ferrari a konzistentním výkonem v průběhu celého závodu pozici bezpečně držel. Díky nehodě Massy slavil prvních osm bodů sezony. Před týdnem v Austrálii ho za safety car vyřadil neopatrný Japonec Nakadžima.

Heidfeldovi se nepovedl start, po kterém ztratil pět míst. Ztěžka se po celý závod prokousával vpřed, během druhých zastávek v boxech se před něj dostal Hamilton, a tak nakonec byl rád za šestou příčku. Na jakou pozici skutečně patří ukázal těsně před cílem, když zaznamenal nejrychlejší kolo závodu.

S 11 body je v celkovém pořadí na úrovni mistra světa Räikkönena, tým BMW-Sauber je v Poháru konstruktérů s náskokem před Ferrari druhý za McLarenem.

McLaren - drahé chyby

Ve zmatku Velké ceny Austrálie neměl Hamilton konkurenci, kvůli chybám stáje na něj v dalším závodě zbylo jen páté místo.

První pochybení přišlo v závěru kvalifikace, kdy už po uplynutí časového limitu mířili pomalým kroužením oba jezdci stáje do boxů. Nikdo je neinformoval, že Heidfeld a Alonso jsou ještě v letmém kole a snaží se o posun v pořadí. Spravedlivým trestem byl posun o pět míst dozadu na startovním roštu.

Hamilton začínal devátý, Kovalainen osmý. Nic jim nepomohlo, že měli v nádržích víc paliva než konkurenti z Ferrari. Vicemistr světa se skvělým startem protáhl na pátou příčku za Webbera, Kovalainen zůstal viset za sedmým Trullim.

Podle propočtů se měl Hamilton posunout už po prvních zastávkách na čtvrtou pozici, ale mechanici měli problémy sundat jeho pravé kolo. Ztratil v boxech více než deset vteřin, celkově tam stál dvacet a vrátil se na trať opět za pomalým Webberem. Musel bojovat dál.

Naopak Kovalainen se posunul na čtvrtou příčku za Kubicu. Místo si udržel až do cíle. Díky odstoupení Massy slavil podruhé v kariéře ve formuli 1 na stupních vítězů. Na třetím místě doplnil vítězného krajana Räikkönena.

Hamilton se díky druhým zastávkám posunul vpřed, ale na spolehlivě jedoucího Trulliho s Toyotou nestačil. Aerodynamické změny umožňující snadné předjíždění vstoupí v platnost až pro sezonu 2009, zatím je to stále v F1 velmi obtížné, kvůli zákazu elektronických pomocníků snad ještě o něco náročnější než loni. Po páté příčce se třiadvacetiletému Britovi na dosah přiblížili soupeři v celkovém pořadí mistrovství světa.

Toyota - konečně satisfakce

Bohatá japonská stáj v testech těsně před prvním závodem prokazovala zlepšenou výkonnost v porovnání s loňským rokem, ale v Melbourne se Toyotě nezadařilo. Glock po jezdecké chybě rozházel kousky stroje po trati a Trulli zastavil v boxech se závadou baterie.

Německý nováček nedokončil ani v Austrálii, už v úvodním kole doplatil na kolizi s krajanem Rosbergem. Jarno Trulli pokazil start a propadl se ze třetí příčku na šestou. V průběhu závodu se během zastávek v boxech propadl za Kovalainena, naopak přeskočil Hamiltona, Webbera a chybujícího Massu. Odměnou za spolehlivost mu bylo čtvrté místo a pět bodů.

V závěru se bránil útokům Hamiltona, ale vicemistr světa se nikdy nedokázal dostat ani na jeho úroveň. Pro největší automobilku světa to stále není výsledek hodný investovaných prostředků, ale Toyota se zatím v roce 2008 profiluje jako čtvrtý nejrychlejší tým začátku sezony, těsně před Red Bullem, Renaultem a Williamsem.

Red Bull - alesopň dva body

Kvalifikační specialista Webber se dokázal v sobotu odpoledne protáhnout i díky diskvalifikaci mclarenů do třetí řady, v závodě ale ztrácel.

Australanovi se povedl start a kroužil po dráze na čtvrtém místě. Každá ze dvou zastávek v boxech pro něj však znamenala propad. Ačkoli opticky v úvodu závodu stačil rychlostně i Hamiltonovi.

Postupně se kolem něj prohnali Kovalainen, Hamilton, Trulli i Heidfeld a získal dva body za sedmé místo.

David Coulthard jel stejně spolehlivě, dokonce se mu rovněž vydařil start, ale souboj ve čtvrtém kole, kdy se před něj těsně za sebou posunuli Heidfeld a Alonso ho stál body. Dokončil devátý za španělským jezdcem Renaultu. Přestože v závodě nebyl o nic pomalejší než jeho týmový kolega.

Renault - jeden bod. Na víc Alonso neměl

Alonsovi bylo už v lednových testech na jihu Španělska jasné, že mistrovské ambice nenaplní ani v sezoně 2008. Přesto dokázal i v druhém podniku roku bodovat.

Po sedmém místě v kvalifikaci a nepříliš povedeném startu spadl v průběhu závodu za piloty McLarenu. V závěru se tlačil na Webbera s Red Bullem, ale rychlost jeho francouzského monopostu na předjetí nestačila. Na vítězného Räikkönena ztratil více než minutu.

Nováček Piquet se snažil, ale ještě o něco dále než jeho týmový kolega. Na 11. místě byl posledním pilotem bez ztráty okruhu. Dokončil první závod F1 v kariéře.

Výsledky Velké ceny Malajsie formule 1:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 1h31:18,555
2. Robert Kubica Polsko BMW Sauber +19,570
3. Heikki Kovalainen Finsko McLaren +38,450
4. Jarno Trulli Itálie Toyota +45,832
5. Lewis Hamilton Velká Británie McLaren +46,548
6. Nick Heidfeld Německo BMW Sauber +49,833
7. Mark Webber Austrálie Red Bull +1:08,130
8. Fernando Alonso Španělsko Renault +1:10,041
9. David Coulthard Velká Británie Red Bull +1:16,220
10. Jenson Button Velká Británie Honda +1:26,214
11. Nelson Piquet Brazílie Renault +1:32,202
12. Giancarlo Fisichella Itálie Force India +1 kolo
13. Rubens Barrichello Brazílie Honda +1 kolo
14. Nico Rosberg Německo Williams +1 kolo
15. Anthony Davidson Velká Británie Super Aguri +1 kolo
16. Takuma Sató Japonsko Super Aguri +2 kola
17. Kazuki Nakadžima Japonsko Williams +2 kola
18. Sebastian Vettel Německo Toro Rosso +15 kol
19. Felipe Massa Brazílie Ferrari +25 kol
20. Adrian Sutil Německo Force India +49 kol
21. Timo Glock Německo Toyota +54 kol
22. Sebastién Bourdais Francie Toro Rosso +55 kol


Závod jsme sledovali v on-line reportáži

    Nejrychlejší kolo: Nick Heidfeld - 1:35,366

Pořadí mistrovství světa jezdců:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 14
2 Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 11
3 Nick Heidfeld Německo BMW Sauber 11
4 Heikki Kovalainen Finsko McLaren 10
5 Robert Kubica Polsko BMW Sauber 8
6 Nico Rosberg Německo Williams 6
7 Fernando Alonso Španělsko Renault 6
8 Jarno Trulli Itálie Toyota 5
9 Kazuki Nakadžima Japonsko Williams 3
10 Mark Webber Austrálie Red Bull 2
11 Sebastién Bourdais Francie Toro Rosso 2


Pořadí Poháru konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 McLaren Velká Británie 24
2 BMW Sauber Německo 19
3 Ferrari Itálie 11
4 Williams Velká Británie 9
5 Renault Francie 6
6 Toyota Japonsko 5
7 Red Bull Rakousko 2
8 Toro Rosso Itálie 2

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Real zvládl penaltové drama se City, postup do semifinále slaví i Bayern

17. dubna 2024  20:29,  aktualizováno  18.4

Byl to dvojzápas se vším všudy a lépe nakonec dopadl pro fotbalisty Real Madrid, kteří až po...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...