Enge objevuje formuli 1

Monza - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Po kličkování v královském parku u severoitalského Milána, za podjezdem trati, jejíž slavné jméno vyvolává chvění, má automobilový závodník dvě možnosti. Buď zamíří doleva a přes elektronický turniket se na speciální kartu dostane mezi vyvolené do paddocku formule 1. Nebo se musí ještě půl kilometru vláčet doprava, do zastrčeného tábora formule 3000.

V Monze dostal Tomáš Enge poprvé v životě tu lepší možnost. Na nejrychlejší trati formule 1. Na jedné z nejtradičnějších, s rokem výstavby 1922 třetí nejstarší v dějinách. A také na jedné z nejkrutějších, jež vzala životy legendám jako Jochenu Rindtovi a Ronniemu Peterssonovi.

"Mám nějaké zkušenosti a tuším, do čeho jdu, i když spousta věcí bude neznámých," řekl pětadvacetiletý Enge. Z předního jezdce formule 3000 se stal závodník francouzského týmu formule 1 Prost. Při debutu v nejprestižnější motoristické disciplíně nahrazuje zraněného Brazilce Luciana Burtiho, který se zotavuje z těžké havárie po předchozím závodě v Belgii.

Co bude dál, to závisí jak na Burtim, tak na Engem a jeho výkonu v klíčovém závodě. "Dojet do cíle, to je jediný úkol," říká Engeho manažer Antonín Charouz.

Současně zvládne neustále telefonovat, přijímat gratulace k angažmá prvního Čecha či zdravit šéfa seriálu formule 1 Bernieho Ecclestonea. Enge bydlí blízko okruhu v hotelu s týmem, do práce jezdí pronajatým autem. Mezi honosnými obytnými vozy v paddocku se prochází jako po novém bytě.

"Přiletěl jsem ve středu z Paříže, sám, rodiče dorazí dnes večer," řekl ve čtvrtek.

Přijetí lidmi od Alaina Prosta bylo příjemné. "Poznal jsem přátelskost jeho francouzského týmu. A konečně jsem se viděl i s týmovým kolegou, Němcem Frentzenem. Hodně lidí mi blahopřálo k postupu do formule 1, to bylo fajn. Zatím jsem měl v programu jen různé mítinky a kondiční přípravu."

V uličce u boxů Enge pózuje přibližně dvaceti fotografům už v kombinéze a s přilbou. Předtím ještě stačí zajít za starými známými z týmu formule 3000 Coca Cola Nordic Racing, v němž už poslední závod sezony zítra nepojede. "Sorry, kluci, že nemám na sobě vaši červenou," omlouvá se bývalým mechanikům, že přišel v novém - modré košili týmu Prosta.

Engeho červená barva a místo v F3000 nyní patří dalšímu Čechovi, Jaroslavu Janišovi. "Tome, jsi nervózní?" ptá se kolemjdoucího technický komisař formule 1. Engeho pokývání hlavou je výmluvné.

Není tu ovšem jediným debutantem. Formuli 1 pojede poprvé i Malajsijec Yoong (Minardi) a prvně na trati v Monze také čtyři letošní nováčci mistrovství světa včetně Kolumbijce Montoyi (Williams) a Fina Räikkönena (Sauber). U prvního Enge obdivuje dravost, u druhého vyrovnanost a vzestup, který Fina zřejmě vynese až do týmu McLaren. Možná už od příštího závodu.

Zahraniční tisk spekuluje, že dvojnásobný mistr světa a Räikkönenův krajan Mika Häkkinen ukončí rázně kariéru po Monze. Nejtěžší fáze Engeho přerodu v jezdce formule 1 začíná dnes. Dvěma hodinovými tréninky, z nichž první byl předsunut v programu kvůli tomu, aby se v poledne uctila minutou ticha památka obětí teroristických útoků v USA. Druhý trénink, od 13.00, vysílá přímým přenosem německá televizní stanice DSF.

Od 11 hodin sledujte volný trénink on-line na formule.idnes.cz

Tomáš Enge pózuje fotografům před svým prvním tréninkem formule 1 v Monze.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž