Lewis Hamilton

Lewis Hamilton | foto: Reuters

Defekt a poslední místo. Hamilton si Velkou cenu Německa protrpěl

  • 7
Poprvé v sezoně seděl v autě, které mohlo vyhrát. Poprvé v sezoně byl před startem nažhavený na vítězství. Poprvé v sezoně z něj soupeři měli strach. A poprvé v sezoně skončil poslední. Velká cena Německa Lewisi Hamiltonovi štěstí nepřinesla. "Šlapal jsem na to, co to šlo, ale bylo to jen mrhání časem," popisoval úřadující mistr světa.

Vyhrál druhý i třetí trénink a před kvalifikací byl nejrychlejším jezdcem na Nürburgringu. S těsným odstupem za jezdci vpředu startoval pátý, ale v nádrži měl víc paliva než Button a Barrichello před ním. Podle všeho měl slavit na stupních vítězů, otázka jen byla na které příčce.

Ale všechny jeho naděje vydržely jen do první zatáčky. Možná moc chtěl a snahu přehnal, možná měl jen smůlu, ale po pár set metrech pro Hamiltona Velká cena Německa 2009 skončila.

Téměř sto koní navrch, které přináší systém KERS, vystřelilo vpřed stříbrný McLaren jako raketu. Za chvíli byl na úrovni vítěze kvalifikace Webbera. A lehce ťukl pravým zadním kolem do předního křídla monopostu Red Bull.

Dotek stačil k tomu, aby poškodil pneumatiku natolik, že se při prudkém brzdění a následnému zatáčení v první zatáčce svlékla z ráfku. Okamžitě se propadl na konec celého pole, a když se po výměně pneumatik vrátil na trať, byl beznadějně poslední. Jeden okruh absolvovaný v podstatě na třech kolech mu sebral téměř minutu.

"Start se mi povedl, auto mělo výbornou přilnavost," popisoval Hamilton. "Při brzdění jsem ale zjistil, že záď vozidla neposlouchá. Nemohl jsem zatočit a jel rovně."

Ani po návštěvě boxů jeho auto nebylo v pořádku. "Byl jsem jako na ledě. Při jízdě s defektem se poškodila podlaha na zádi auta. Auto nepracovalo, jak by mělo."

Proto chtěl odstoupit. Žádal tým, aby mohl zajet do garáže, skončit v závodě a pošetřit tak převodovku i motor. Ale podle předpovědi počasí existovala ještě určitá pravděpodobnost, že bude pršet. Déšť by mohl zamíchat pořadím. Hamilton si potupu protrpěl až do konce.

Přesto dokázal po Velké ceně ocenit, že chybil, když před pár týdny odepisoval monopost MP4-24 jako beznadějnou konstrukci. "Tým v továrně odvedl skvělou práci, v kvalifikaci to bylo vidět i na výsledku. Je škoda, že se mi nepodařilo potvrdit rychlost i při závodě, ale ještě není všem dnům konec," zakončil Hamilton.

Na okruh Nürburgring nebude mít ani tentokrát britský pilot dobré vzpomínky. V roce 2007 zde kvůli prútrži mračen projel cílem až na devátém místě. Byl to jeho vůbec první závod v F1, při němž nezískal body.

Loni Velkou cenu Německa vyhrál. Jenže to se jelo na Hockenheimu.

Výsledky závodu a zpravodajství najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž