Thierry Neuville a Nicolas Gilsoul během Argentinské rallye

Thierry Neuville a Nicolas Gilsoul během Argentinské rallye | foto: AP

Neuville se v premiérové Chilské rallye pokusí o vítězný hattrick

  • 0
Belgický jezdec Thierry Neuville se pokusí završit vítězný hattrick v mistrovství světa v automobilových soutěžích v Chilské rallye, jež bude mít o víkendu v seriálu WRC premiéru. Úřadující vicemistr světa z týmu Hyundai má po výhrách na Korsice a v Argentině v čele šampionátu náskok 10 bodů před obhájcem titulu Francouzem Sébastienem Ogierem.

V šestém dílu letošního MS budou mít všichni jezdci a navigátoři stejné podmínky. Rychlé šotolinové tratě znali jen z videí a poprvé se s nimi mohli naživo seznámit až v úterý.

„Těžko si klást příliš velká očekávání, protože to nejspíš bude rallye plná překvapení. Poprvé jsme viděli tratě až při rekognoskaci a bude to výzva. Čeká nás hodně práce, ale těším se na to,“ uvedl Neuville.

Na jezdce čeká od pátku do neděle 16 rychlých testů jižně od přístavního města Concepción. Většina z nich se odehraje na lesních cestách mezi Tichým oceánem a druhou největší chilskou řekou Rio Biobió.

Navzdory dešťům z minulého týdne jsou tratě v dobrém stavu. Úřadující šestinásobný mistr světa Ogier doufá, že na nich jeho citroën C3 předvede větší rychlost než před dvěma týdny v Argentině, kde musel být Francouz rád za třetí místo. „Doufám, že tu předvedeme trochu lepší výkon. Z videí se mi zdá, že tratě jsou jiné než v Argentině. Zdají se poměrně plynulé a rychlé,“ uvedl druhý muž průběžného pořadí.

V Chile se také představí jeho slavný krajan a předchůdce na světovém trůnu Sébastien Loeb. Devítinásobný šampion letos absolvuje vybrané rallye za tým Hyundai.

Průběžné pořadí MS (po 5 ze 14 soutěží)

1. Neuville (Belg./Hyundai i20) 110 b., 2. Ogier (Fr./Citroën C3) 100, 3. Tänak (Est./Toyota Yaris) 82, 4. Meeke (Brit./Toyota Yaris) 54, 5. Evans (Brit./Ford Fiesta) 43, 6. Mikkelsen (Nor./Hyundai i20) 30.

Týmy: 1. Hyundai 114, 2. Citroën 102, 3. Toyota 98, 4. M-Sport Ford 70.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž