VÍTĚZ. Adam Lacko při druhém závodě tahačů v Mostě.

VÍTĚZ. Adam Lacko při druhém závodě tahačů v Mostě. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Double-double! A Buggyra slavila v Mostě jubilejní 250. vítězství

  • 1
Velké komplikace, přesto velký úspěch. Roudnická stáj Buggyra na domácí mostecké trati v neděli zopakovala double ze sobotního programu. Jen si její jezdci v šestém podniku mistrovství Evropy tahačů prohodili pořadí: 1. Lacko, 2. Vršecký! A díky unikátnímu double-double dosáhla na své jubilejní 250. vítězství v historii.

Tým se začal formovat už v roce 1993 pod vedením Martina Koloce, později dvojnásobného evropského šampiona. „Je to fantastické, jsem na kluky pyšný. Nevím, jestli se já ještě dožiju tisícovky, ale zkusíme prvenství sbírat i na Dakaru,“ řekl dojatý duchovní otec roudnické Buggyry po vyhlášení vítězů.

Právě Koloc úspěšnou éru načal vůbec prvním vítězstvím, značka Buggyra se však narodila později, až v roce 2001.

Výhra číslo 250 se zrodila z nešťastného nedělního hlavního závodu. Adamu Lackovi vypověděla službu elektronika, rychlost mu klesla na 120 km/h a v posledním kole se propadl ze čtvrtého na osmé místo. Davidu Vršeckému zase „vypadlo“ nedávno operované koleno, a než ho za tři čtvrtě kola nahodil, ztratil dvě příčky. A skončil šestý.

Protože se v hendikepovém závodě na startu zrcadlově obrací osmička nejlepších z hlavního klání, Lacko si užíval pole position a Vršecký třetí nejlepší figuru. Využili toho dokonale.

I když nakonec i trochu šťastně, jak přiznal Lacko: „Asi 400 metrů před cílem začal motor blbnout, v poslední zatáčce úplně chcípnul a cílovou čáru jsem projel bez něj. Naštěstí jsem zastavil v tom nejlepším místě přímo pod diváky. Možná si mysleli, že úmyslně, ale ne, musela pro mě přijet odtahovka.“

Na stupních vítězů pak Lacko nosil parťáka Vršeckého na rukou. Aby ne, když hrdina Vršecký dokončil hendikep navzdory hendikepu se stříbrem. „Změnili jsme tejp kolena, aby nevypadávalo,“ vysvětlil. A pak si odfoukl: „Jsem nadšený. Nadšený z toho, že je konec. Nevěřili byste, jak jsem se těšil do cíle.“

Dvojitý double? Snad museli Vršeckého i štípnout, aby uvěřil. „Před víkendem nám říkali, ať zopakujeme co loni. Jenže já vím, jak je startovní pole našlapané. Jen jsem se smál. Že se nám to povede zopakovat dvakrát za sebou, to by mě nenapadlo!“

Za tři dny navštívilo mostecký autodrom podle neoficiálních odhadů zhruba 100 tisíc fanoušků, což je hranice návštěvnického rekordu. Oficiální data budou v pondělí.

V průběžném pořadí šampionátu, který pokračuje o víkendu na maďarském Hungaroringu, dál vede Maďar Norbert Kiss, Lacko je s větším odstupem druhý, třetí příčku drží Němec Jochen Hahn a Vršecký je čtvrtý. Buggyra kraluje Poháru konstruktérů.

Závod mistrovství Evropy tahačů v Mostě

Třetí závod: 1. Hahn (Něm./MAN) 22:47,849, 2. Kiss (Maď./MAN) -0,428, 3. Albacete (Šp./MAN) -1,052, ...6. Vršecký -24,956, 8. Lacko (oba ČR/Buggyra) -33,163.
Čtvrtý závod: 1. Lacko 22:55,908, 2. Vršecký -3,371, 3. Hahn -4,792.
Průběžné pořadí ME: 1. Kiss 374 b., 2. Lacko 298, 3. Hahn 275, 4. Vršecký 242, ...15. Vojtíšek 7.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž