Bláznivý závod vyhrál Hamilton a uniká

  20:49
Montreal - Nehody, diskvalifikace, čtyři výjezdy safety car, přelévání se jezdců v pořadí tam a zase zpátky... Lewise Hamiltona se nic z toho nedotklo. Jel závod sám pro sebe a stylem start-cíl získal premiérový triumf v F1. Protože Alonso s druhým McLarenem dokončil až sedmý, získal mladý Brit v čele šampionátu osmibodový náskok.

Lewis Hamilton | foto: Reuters

Hamilton vyhrál díky chybě Alonsa kvalifikaci a vyrovnanější výkon než úřadující mistr světa předváděl i ve vlastním závodě. Španěl vylétl z dráhy hned v úvodní zatáčce, a protože na stejném místě chyboval podobně ještě dvakrát, musel se spokojit se sedmým místem v cíli.

K Alonsově dobru je nutno přiznat, že alespoň v závěru závodu neměl v pořádku pneumatiky. Jinak by ho dvě kola před cílem nemohl předjet Takuma Sató ze Super Aguri na tvrdší směsi bridgestonů.

A navíc. Hamilton přidal k bezchybnému výkonu i notnou dávku štěstí. Ke svým plánovaným zastávkám v boxech zajel pokaždé těsně před výjezdem safety car.

Podobně jako Hamilton procházel s téměř totožnou taktikou závodem Nick Heidfeld a druhým místem získal pro tým BMW-Sauber letošní premiérové umístění na stupních vítězů. Díky strategii jediné zastávky vystoupil na nejnižší stupínek Rakušan Wurz z Williamsu - největší překvapení závodu.

Čtvrtý skončil Kovalainen z Renaultu. Jeho týmový kolega Fisichella byl, stejně jako třetí jezdec šampionátu Massa z Ferrari, ze závodu vyloučen. Důvodem bylo opuštění boxové rovinky, přestože na výjezdovém semaforu svítilo červené světlo.

Při čtyřech výjezdech safety car docházelo k řadě zmatků a omylů. Trest zastavení na deset vteřin v boxech dostali Rosberg z Williamsu a právě už zmiňovaný Alonso.

Událostí závodu ale byla hrozivá nehoda Poláka Kubici ve 28. kole. Po kontaktu s toyotou Trulliho vrazil v rychlosti přibližně 280 km/h čelně do betonové zídky. Jeho vůz BMW-Sauber se ještě před střetem s bariérou zvedl o obrubník do vzduchu.

Neovladatelné auto se poté několikrát převrátilo a přeletělo na druhou stranu trati, kde trefilo další zeď. Z monopostu zůstal jen holý kokpit s bezvládným tělem pilota. Přivolaní lékaři ho z vraku vyprostili a odvezli do lékařského centra na okruhu. Tam se Kubica probral z bezvědomí a hned komunikoval. Podle prvních zpráv byla jeho nejvážnějším zraněním zlomené noha. To ale později tým vyvrátil.

McLaren - stále nejlepší
Od prvních volných tréninků nebylo pochyb o tom, kdo přivezl do Montrealu nejrychlejší auto. Hamilton s Alonsem kralovali všem jízdám a nechávali za sebou konkurenci o půl vteřinu i více.

V kvalifikaci se dlouho zdálo, že pole position bude patřit mistru světa. Ale Alonso v posledním úseku závěrečného letmého kola chyboval a z premiérového startu z prvního místa kariéry F1 se mohl radovat mladý Brit.

Start závodu se Hamiltonovi nepovedl zcela ideálně a Alonso se ho pokusil v úvodní zatáčce předjet. Šel ale příliš pozdě na brzdy a propadl se za druhého Massu i třetího Heidfelda. Mistr světa vůbec nezvykle hodně chyboval. Z dráhy vylétl v průběhu velké ceny ještě třikrát.

Hamilton zamířil do boxů pro nové gumy těsně před úvodním výjezdem safety car a při druhém tankování měl stejné štěstí. Závodu pohodlně kraloval od startu až do cíle. Většinou nemusel jet ani na plno, takže nejrychlejší kolo závodu si připsal Alonso, který naopak musel do jízdy dávat celou dobu vše.

Smůlu měl Španěl pořádnou. V loterii zvané safety car v neděli prohrál. Zpomalovací vůz vyjel na dráhu vždy těsně před jeho plánovanou zastávkou v boxech, poprvé musel k mechanikům v době, kdy je to zakázané, a byl potrestán zastavením v boxech na deset vteřin.

Navíc mu příliš rychle odcházely pneumatiky, takže v závěru podlehl útoku Takumy Satóa ze Super Aguri, který jel na trvanlivější tvrdé směsi. V mistrovství světa je rázem osm bodů za Hamiltonem, který zůstává jediným pilotem, jenž dokončil v každém letošním závodě na stupních vítězů.

BMW-Sauber - rychle a zběsile
Nick Heidfeld si nenápadným výkonem a nenápadnou jízdou dojel pro zasloužené druhé místo. Zaloužené proto, že stroje BMW-Sauber byly v Kanadě skutečně rychlé.

Němec měl snad ještě větší štěstí na výjezdy safety car než Hamilton. Mladík by pravděpodobně vyhrál, i kdyby závod proběhl poklidně a bez problémů. Heidfeld ale zajel k mechanikům jako první jezdec ze všech ve startovním poli a vypadl z bodů. Pokud by v zápětí nevyjel safety car, na stupně vítězů by se s největší pravděpodobností už nevrátil.

To ale neznamená, že by Heidfeld nejel dobře. Naopak. Bezpečně dovedl svůj stroj až do cíle. A dosáhl na třetí nejrychlejší čas na kolo v závodě. Hned po dvojici mclarenů.

Robert Kubica byl o něco pomalejší a při výjezdech safety car se posouval spíše dozadu než dopředu. A ve 27. kole mu šlo o život. Na výjezdu z 9. zatáčky zavadil jeho stroj o Toyotu Trulliho, v rychlosti blížící se 300 km/h se zvedl o obrubník pomocné komunikace a téměř kolmo se zabořil do betonové zídky uprostřed vlásenky. Neovladatelné auto se poté několikrát převrátilo a přeletělo na druhou stranu trati, kde trefilo další zeď.

Nehoda vypadalo hrozivě, ale naštěstí opět pouze potvrdila neuvěřitelnou bezpečnost současných monopostů formule 1. Polský pilot vyvázl bez zranění a ještě v pondělí ráno má být propuštěn z nemocnice.

Williams - nečekané oslavy
Asi těžko bychom hledali větší výkonnostní rozdíl mezi týmovými kolegy, než jaký se v posledních závodech ukazuje ve Williamsu. Rakušan Wurz na skvělého Rosberga ani náhodou nestačí. V Kanadě ale paní Štěstěna chtěla, aby se poměr sil změnil.

Přitom to dlouho vypadalo na úspěch Rosberga. Mladý Němec vyrazil ze sedmého místa na startu jako střela a proklouzl na pátou pozici před Kimiho Räikkönena. Stejně jako Alonso však vjel při prvním výjezdu safety car do boxů, když byly oficiálně zavřené, a byl potrestán zastavením na 10 vteřin v pit lane. A opět stejně jako španělský kolega vypadl z bodů. Ale narozdíl od něj se na ně už nestihl vrátit. Smůla se ho držela až do cíle. Páté nejrychlejší kolo závodu mu nebylo nic platné. V přílišné snaze navíc o pár kol později zaparkoval po smyku uprostřed dráhy. Měl štěstí, že se ještě vůbec rozjel.

To Alex Wurz pokazil kvalifikaci a po startu z 19. pozice se od něj moc nečekalo. Také o něm v prvních dvou třetinách závodu nebylo téměř slyšet. Čtvrtý a poslední výjezd safety car ho však katapultoval na čtvrté místo, a protože měl už svou jedinou zastávku v boxech za sebou, jen čekal, až Barrichello před ním zabočí dotankovat.

Stalo se tak 9 kol před cílem a ve Williamsu se začalo slavit - slavný tým se po více než dvou letech vrátil na stupně vítězů. Naposled pro tým z Groove podobně zabodoval druhým místem při GP Evropy 2005 Nick Heidfeld.

Ferrari - horší to být nemohlo
Ferrari slibovalo, že v Kanadě napraví nedobrý dojem z Velké ceny Monaka, kde zcela dominoval McLaren. Místo toho se však propadlo ještě hlouběji.

Přitom Felipe Massa nejel špatně. Odstartoval na výborné druhé místo, když se za něj propadl v první zatáčce chybující Alonso a úspěšně ujížděl Heidfeldovi. Zvládl i příjezd safety caru a byl jasným adeptem na umístění na stupních vítězů.

Udělal ale dopravní přestupek, který by se mu nevyplatil ani v běžném silničním provozu - místo aby chvíli počkal, vyjel z boxové uličky na červenou. Závodní komisaři mu po právu ukázali černou vlajku a stejně jako podobně chybujícího Giancarla Fisichellu s Renaultem ho 20 kol před cílem vykázali z trati.

Kimi Räikkönen stačil pouze na páté místo, na kterém skončil v kvalifikaci. Takže si vlastně od startu polepšil, protože z první zatáčky vyjížděl až jako šestý. Po kontaktu se zadním kolem týmového kolegy Massy si hned poškodil aerodynamiku. K další škodě na jeho autě došlo po havárii Kubici.

V závěru měl finský rychlík štěstí, že Alonso za ním kvůli špatným pneumatikám ztrácel, a pohodlně dojel do cíle. Na víc za daných podmínek neměl.

"Pro nás je jediné dnešní pozitivum, že Kubica není vážně zraněn," řekl šéf Ferrari Jean Todt.

Závod jsme sledovali on-line ZDE

Výsledky:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 1h44:11,292
2. Nick Heidfeld Německo BMW Sauber +4,343
3. Alex Wurz Rakousko Williams +5,325
4. Heikki Kovalainen Finsko Renault +6,729
5. Kimi Räikkönen Finsko Ferrari +13,007
6. Takuma Sató Japonsko Super Aguri +16,698
7. Fernando Alonso Španělsko McLaren +21,936
8. Ralf Schumacher Německo Toyota +22,888
9. Mark Webber Austrálie Red Bull +22,960
10. Nico Rosberg Německo Williams +23,984
11. Anthony Davidson Velká Británie Super Aguri +24,318
12. Rubens Barrichello Brazílie Honda +30,439
13. Jarno Trulli Itálie Toyota +11 kol
14. Vitantonio Liuzzi Itálie Toro Rosso +15 kol
15. Felipe Massa Brazílie Ferrari +17 kol
16. Giancarlo Fisichella Itálie Renault +17 kol
17. Christijan Albers Nizozemsko Spyker +22 kol
18. David Coulthard Velká Británie Red Bull +33 kol
19. Robert Kubica Polsko BMW Sauber +44 kol
20. Adrian Sutil Německo Spyker +48 kol
21. Scott Speed Spojené státy americké Toro Rosso +60 kol
22. Jenson Button Velká Británie Honda +69 kol



Průběžné pořadí MS (po 6 z 15 závodů):

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Lewis Hamilton Velká Británie McLaren 48
2 Fernando Alonso Španělsko McLaren 40
3 Felipe Massa Brazílie Ferrari 33
4 Kimi Räikkönen Finsko Ferrari 27
5 Nick Heidfeld Německo BMW Sauber 26
6 Giancarlo Fisichella Itálie Renault 13
7 Robert Kubica Polsko BMW Sauber 12
8 Alex Wurz Rakousko Williams 8
9 Heikki Kovalainen Finsko Renault 8
10 Nico Rosberg Německo Williams 5
11 David Coulthard Velká Británie Red Bull 4
12 Takuma Sató Japonsko Super Aguri 4
13 Jarno Trulli Itálie Toyota 4
14 Ralf Schumacher Německo Toyota 2



Pohár konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 McLaren Velká Británie 88
2 Ferrari Itálie 60
3 BMW Sauber Německo 38
4 Renault Francie 21
5 Williams Velká Británie 13
6 Toyota Japonsko 6
7 Red Bull Rakousko 4
8 Super Aguri Japonsko 4

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Contador, horská trasa, půlkulaté výročí. L’Etape a Kolo pro život se blíží

23. dubna 2024  17:27

Ambasadorem silniční L’Etape Czech Republic slavný Španěl Alberto Contador a kromě tradiční...

Bořil ve Slavii pokračuje, má smlouvu na další rok. Jsem nadšený, říká

23. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  17:25

Podepsáno má už dva měsíce. Teď fotbalová Slavia novinku oznámila veřejnosti: Kapitán Jan Bořil...

Stop do konce sezony. Rozhodčí pykají za přehlédnutí vyloučeného hráče

23. dubna 2024  17:05

Rozhodčí i komisař pondělního třetího čtvrtfinále mezi basketbalisty Ostravy a Opavy dostali za...

Finále druhé ligy táhne, přišly i čtyři tisíce diváků. Piráti se baví tipovačkou

23. dubna 2024

Druhá liga taky liga! Ve stínu extraligového finále zuří i boj o vstupenku do první hokejové ligy a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...