Osmnáctiletý Billy Monger se po nehodě nevzdal a vrátil se do soutěžního vozu...

Osmnáctiletý Billy Monger se po nehodě nevzdal a vrátil se do soutěžního vozu britského šampionátu formule 3. Na fotce diskutuje s hvězdou Formule 1 Lewisem Hamiltonem. | foto: Profimedia.cz

Před rokem přišel o nohy. Už zas prohání formuli a je na stupních vítězů

  • 2
Před necelým rokem mu museli amputovat obě nohy. Příběh mladičkého pilota Billyho Mongera se pak šířil sociálními sítěmi, na pomoc přispěchaly i největší hvězdy F1. A teď prožil osmnáctiletý britský jezdec snový návrat: v závodu britského šampionátu formule 3 obsadil třetí místo.

V sedmnácti letech se mu změnil život. Během britského šampionátu F4 naboural v plné rychlosti do rozjíždějícího se Patrika Pasmy a následně přišel o obě nohy.

Ale z cesty závoďáka ho ani tenhle moment nesvedl.

Po zranění se nevzdal, bojoval dál. A nyní Monger šokuje svět znovu. Při sobotním návratu do soutěžního vozu okamžitě vybojoval stupně vítězů.

„Kdybyste mi řekli, že budu v prvním závodě na pódiu, asi bych si pomyslel, že mi lžete. Je to trochu neskutečný, ale úžasný pocit, už jen to, že vůbec zase závodím,“ citovala Mongera BBC.

Jeho úspěch na okruhu Oulton Park na severozápadě Anglie vzbudil pozornost mezi slavnějšími kolegy včetně čtyřnásobného mistra světa formule 1 Lewise Hamiltona, který se prostřednictvím sociálních sítí zařadil mezi spousty gratulantů.

23.února 2018 v 14:26, příspěvek archivován: 01.dubna 2018 v 16:04

Mega day yesterday, loved every minute of it!!! #BillyWhizz Steve Etherington https://t.co/XzgASFDIHe

„Dokázal jsem, že jsem konkurenceschopný, a to je víc, než jsem kdy žádal. Když jsem viděl cílovou vlajku, cítil jsem spíš úlevu, že se to všechno vyplatilo,“ dodal Billy.

O nohy přišel v důsledku havárie z 16. dubna, tři dny byl v kómatu a v nemocnici strávil skoro měsíc.

Hrozivá nehoda Billyho Mongera:

Po probuzení z umělého spánku prohlásil Steven Hunter, šéf týmu JHR Developments, za který Monger jezdil: „Billy dýchá sám a do jisté míry i mluví. O svém zranění už ví, ale celou situaci bere pozitivně. Seděl na posteli a přemýšlel o tom, jak bude mít spojku na volantu a jak ji bude ovládat rukou. To je prostě celý Billy.“ 

Všichni věděli, že Billyho čeká dlouhá cesta, avšak tým i rodina věřili, že návrat zvládne.

K úspěšné rekonvalescenci a brzkému návratu mu pomohly i peníze z veřejné sbírky, která shromáždila přes milion dolarů. Přispěli do ní i Hamilton či další bývalí mistři světa F1 Jenson Button a Nico Rosberg, jak server iDNES.cz psal už loni:

Jestli má tuto situaci někdo zvládnout, pak to bude Billy. Můj brácha je hvězda, řekl tehdy starší bratr Bonny

Aby mohl závodit, musel se naučit ovládat speciálně upravené vozidlo týmu Carlin. „Je to úplně jiné. Na levé straně volantu mám páčku, kterou ovládám rychlost auta. Pravou nohou brzdím,“ vysvětloval pro BBC Monger.

Další páčky má i na pravé straně volantu pro ovládání plynu a vedle ještě ruční brzdu.

31.března 2018 v 17:54, příspěvek archivován: 01.dubna 2018 v 16:02

P3 Baby! Huge thanks to @CarlinRacing and a special mention for @Chilychilton for helping me make this possible! #BillyWhizz https://t.co/HAciAQ8WaL


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž