Vstup do Barum rally patřil Kopeckému, v desítce je pět Čechů

  • 4
Tovární jezdec Škody Jan Kopecký byl nejrychlejší v úvodní „erzetě“ Barum rally, závodu seriálu mistrovství Evropy a mistrovství České republiky v automobilových soutěžích.

Obhájce prvenství z loňského roku, který si může ve Zlíně zajistit s předstihem zisk domácího titulu a zároveň pátým triumfem získat do osobního vlastnictví doposud putovní pohár, vyhrál úvodní městskou rychlostní zkoušku s náskokem 0,8 sekundy před Alexejem Lukjaňukem z Ruska. Třetí je lídr kontinentálního seriálu Polák Kajetan Kajetanowicz.

V elitní desítce rallye je aktuálně pět českých pilotů. Vedle Kopeckého je na tom nejlépe zatím čtvrtý Pavel Valoušek. Šestý je Tomáš Kostka, osmý Jaromír Tarabus a desátý Jan Černý. Po prvním testu, který byl 9,3 km dlouhý, jsou mezi jezdci ale jen minimální rozdíly. Patnáctý Lukasz Habaj z Polska zaostává za Kopeckým jen o necelých deset sekund.

Šestačtyřicátý ročník soutěže pokračuje v sobotu osmi rychlostními zkouškami, v neděli jich je na programu zbývajících šest.

Barum rally Zlín

závod seriálu ME a mistrovství ČR v automobilových soutěžích

Po 1. RZ, absolutní pořadí: 1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5) 6:31,6, 2. Lukjaňuk, Arnautov (Rus./Ford Fiesta R5) -0,8, 3. Kajetanowicz, Baran (Pol./Ford Fiesta R5) -1,3, 4. Valoušek, Havelková (Škoda Fabia R5) -1,3, 5. Kreim, Christian (Něm./Škoda Fabia R5) -1,7, 6. T. Kostka, Kučera (Škoda Fabia R5) -3,2, 7. Kobus, Thierie (Niz., Belg./Škoda Fabia R5) -4,1, 8. Tarabus, Trunkát (Škoda Fabia R5) -5,8, 9. Bouffier, Dini (Fr./Citroën DS3 R5) -6,0, 10. J. Černý, Černohorský (Škoda Fabia R5) -6,3.

Kvalifikační RZ, která rozhodovala o startovní pozici, vyhrál těsně Lukjaňuk:

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž