Posádka Jan Kopecký a Pavel Dresler (uprostřed) si na stupních vítězů...

Posádka Jan Kopecký a Pavel Dresler (uprostřed) si na stupních vítězů vychutnává ovace pro vítěze Barum rallye. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Potvrzení z Paříže už dorazilo, Barum rally mohla představit trať

  • 0
Potvrzení z centrály Mezinárodní automobilové federace FIA v Paříži už dorazilo, organizátoři automobilové soutěže Barum Czech Rally Zlín konečně mohou představit letošní trať. Jubilejní 50. ročník se uskuteční od 27. do 29. srpna.

Na jezdce čeká obvyklých patnáct rychlostních zkoušek rozložených do tří dnů, účastníci musejí zvládnout celkem 211 ostrých kilometrů.

Páteční večer bude jako obvykle patřit městské zkoušce v ulicích Zlína, i když kvůli výstavbě kruhové křižovatky na Vodní ulici se pojede v modifikované verzi a částečně v protisměru, než bývá zvykem. Trať je kratší zhruba o 300 metrů.

„Běžný divák ani posádky to nepoznají,“ pousmál se ředitel soutěže Miloslav Regner.

Sobotní program obsahuje čtyři testy - Březovou, Hošťálkovou, Komárov a Pindulu. V neděli se pojedou rychlostní zkoušky Halenkovice, Biskupice a Májová, která bude s 25,43 km nejdelší měřeným úsekem. Tady Barumka vyvrcholí, protože druhý průjezd bude zároveň posledním v harmonogramu. Na cílové rampě před zlínskou radnicí se vítěz objeví krátce po 17. hodině.

„Vycházíme z tradičních erzet, do nichž jsme zařadili drobné změny,“ podotkl zástupce ředitele Jan Regner. „Zároveň se pojede i na nových úsecích.“

Servisní zázemí bude jako obvykle v prostorách společnosti Continental Barum v Otrokovicích, kde se ve čtvrtek uskuteční také technický přejímky. Ještě před slavnostním startem, který je naplánovaný na páteční 17. hodinu na náměstí Míru ve Zlíně, posádky absolvují dopolední kvalifikaci v Malenovicích po části legendárního testu Maják. 

„Podle nového nařízení FIA se celá soutěž uskuteční od seznamovacích jízd až po cílovou rampu ve čtyřdenním formátu, což bude pro všechny časově náročnější. Ještě v pátek dopoledne se bude trénovat,“ upozornil Miloslav Regner.

Zlínská soutěž je tradičně součástí mistrovství Evropy. Kvůli změnám způsobeným pandemií koronaviru se letos pojede jako čtvrtý podnik osmidílného šampionátu. Už se závodilo na šotolinách v Polsku a Lotyšsku, v polovině prázdnin následuje asfaltová soutěž v Římě.

V průběžném vedení je dvojnásobný mistr Evropy Alexej Lukjaňuk z Ruska před Norem Andreasem Mikkelsenem a Polákem Mikem Marczykem. Osmá příčka patří Eriku Caisovi, jenž dojel v Polsku devátý a v Lotyšsku osmý. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž