Václav Pech během Rally Bohemia.

Václav Pech během Rally Bohemia. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Natěšený Pech vyhlíží Barum Rally: Pro nás je to malé mistrovství světa

  • 0
Ideální příležitost pro změnu, vylepšení reputace. Plzeňskému závodníkovi Václavu Pechovi se spolujezdcem Petrem Uhlem poslední závody výsledkově nevyšly podle představ. Od pátku je ale čeká Barum Czech Rally Zlín, divácky nejatraktivnější zastávka republikového automobilového rally šampionátu

„Je to největší závod, který pravidelně jezdíme. Pro nás jde o takové malé mistrovství světa,“ přiznává jezdec EuroOil Invelt teamu.

Cítíte, že teď už smůlu konečně prolomíte?
Pevně věřím, že jo. Děláme pro to maximum. Poslední nezdary byly souhrou několika okolností, z té přemíry snahy dohnat ztrátu jsem chyboval a bylo to nakonec ještě horší. Toho se chci vyvarovat a doufám, že opět pojedeme ve starých kolejích.

Máte osobně k Barum Rally speciální vztah? Před pěti lety jste ji dokonce vyhrál.
Nic velkolepějšího jsme nikdy nezažili. Když jsme na Barumku přijeli v roce 1998 poprvé, tak jsme se opravdu divili, kolik týmů tam dorazilo a s jakou technikou, počtem mechaniků. Navíc atmosféra je skvělá, závod zajímá spoustu lidí už od seznamovacích jízd. Je to neskutečný zážitek.

Nečekaná překážka se Václavu Pechovi objevila na trati Rallye Český Krumlov....
Václav Pech při Valašské rallye

Motoristický svátek...
Ničeho většího a hezčího jsme se nikdy nezúčastnili. Moc se těším. Příprava je úplně jiná, Barumka je delší, jede se tři dny, takže je to také o výdrži. Má fantastické rychlostní zkoušky, hrozně technické, rozbité a náročné. Je to prostě správná rally, jaká má být.

Závody MČR jste si proložil účastí na rally v Pačejově. Byla to příjemná změna?
Užil jsem si ho hlavně kvůli tomu, že jsme s Petrem jeli s „poršákem“. Tohle Porsche není úplně typické rallyové auto na naše tratě, ale postavili jsme ho v roce 2016 a zvládli s ním kompletní sezonu. Každé přidání plynu je v tomhle silném autě se zadním náhonem obrovský zážitek. Tím, že jsme mohli jet bez výraznějších výsledkových ambicí a šlo spíš o promojízdu, tak jsme si to opravdu náramně užili.

Váš Ford Fiesta R5 tam měl zapůjčený norský host Henning Solberg. Nenaboural vám ho?
Ne. Celé se do šroubku rozebralo, zase dalo dohromady, zrentgenovalo... Technicky je v pořádku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž