Tomáš Kostka při Ageus Rallysprint Kopná

Tomáš Kostka při Ageus Rallysprint Kopná | foto: Tomáš Kaňa

Elitní jezdci ze Zlínska myslí před Barum Rally na stupně vítězů

  • 0
Pocházejí ze Zlínska, řídí škodovku a v minulosti už poznali opojný pocit stupňů vítězů na Barum Czech Rally Zlín. Tomáš Kostka, Pavel Valoušek i Jaromír Tarabus doufají, že v letošním ročníku se této metě přiblíží, nebo na ni dosáhnou znovu.

„Vydáme ze sebe nejvíc, co umíme,“ slíbil za všechny Valoušek.

Největší šanci má zřejmě Kostka, který před rokem dojel druhý. Bylo to pro něj už třetí pódium na oblíbené soutěži, v letech 2012 a 2014 byl třetí.

„Naší výhodou je, že nás nic netlačí,“ připomněl Kostka, že nepotřebuje získávat body do nějakého seriálu. V letošní sezoně závodí jen výjimečně, předtím startoval pouze na Kopné.

V boji o medaili hodlá těžit z loňských zkušeností. Opět osedlá Škodu Fabii R5 z dílen rakouského šampiona Raimunda Baumschlagera.

„Proti loňsku jsem chtěl vylepšit tlumiče, dostal jsem je už na test,“ poznamenal Kostka, který jede s Ladislavem Kučerou. „Testovali jsme třikrát, což by mohla být naše výhoda.“ Pavel Valoušek se už druhým rokem soustředí na slovenský šampionát. Loni získal titul a myslí na něj také letos. S domácím startem příliš nepočítal, nakonec rozpočet pokryl.

„Vždycky je složité zajistit start, s kterým dopředu nepočítáte,“ upozornil Valoušek, jenž dojel v roce 2010 třetí.

Přestože má vysoké ambice, domácí soutěž pro něj bude zároveň přípravou na další díl slovenského šampionátu, který jej čeká už příští týden v Trebišově.

„Barumka je samozřejmě náročnější. Bude důležité neudělat chybu a přitom jet rychle hned od začátku,“ upozornil pilot, kterého ve Škodě Fabii R5 doplňuje Veronika Havelková.

V nejsložitější situaci je Tarabus, v jehož sbírce úspěchů se vyjímá třetí místo z roku 2013. Sedlá totiž o generaci starší model Škody Fabie S2000, která už na vozy R5 nestačí. „Bude to obtížné, ale auto je skvěle připravené,“ uvedl Tarabus, jenž startuje s Petrem Machů. „Věřím, že Barumka se nám zase podaří.“

Uspět chce především konstantním výkonem.

„K tomu ještě potřebujete, aby všechno klaplo a ještě jste měli kousek štěstíčka,“ upozornil.

Kromě útoku na stupně vítězů se všichni tři piloti těší na srovnání s Romanem Krestou. Trojnásobný vítěz Barumky se na tratě vrací po tříleté přestávce.

„Pro všechny je pozitivní, že Roman jede. Pořád má spoustu fanoušků a k tomu je stále rychlý,“ podotkl Kostka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž