Estonský pilot Ott Tänak na trati Arktické rallye | foto: Reuters

Arktickou rallye vede po druhé etapě Tänak, Ogier havaroval

  • 1
Estonský pilot Ott Tänak z týmu Hyundai vede po dvou etapách Arktickou rallye s náskokem 24,1 sekundy před finským jezdcem Toyoty Kallem Rovanpärem. Domácí závodník drží po osmi rychlostních zkouškách druhé místo jen s náskokem 1,8 sekundy před Tänakovým týmovým kolegou Belgičanem Thierrym Neuvillem.

Martin Prokop s fordem je při premiéře rallye za polárním kruhem jedenadvacátý s bezmála jedenáctiminutovým odstupem na lídra. Až za něj se po havárii v poslední zkoušce propadl francouzský mistr světa Sébastien Ogier.

V kategorii WRC2 je ale Prokop startující se speciálem R5 šestý. „Musím říct, že dnešní etapa byla o dost těžší než páteční. Respektive se nám o dost méně dařilo a prali jsme se s tím. Po dlouhé době jedu klasickou rallye na rozpis, na sněhu po pěti letech,“ řekl Prokop, jenž s „erpětkou“ jede poprvé v kariéře.

„V kalupu, v jakém jedeme, je to na mou hlavu strašně moc informací a peru se s tím. Na druhou stranu je to úžasné svezení. Na poslední erzetě jsme zkusili, i když hodně sněžilo, zatáhnout a smyky mezi bariérama v takové rychlosti... To se nedá ani popsat, je to úžasné. Bomba zážitek a my jsme šťastní, že tady můžeme závodit,“ dodal osmatřicetiletý pilot.

Ogier se po nepovedeném pátku posunul z devátého až na šesté místo, ale v závěru dne skončil mimo trať. Dokázal sice dostat svoji toyotu ze závěje a etapu dokončil, desetiminutové manko ale znamenalo konec nadějí na zopakování triumfu z Monte Carla. „Poslední opravdová zatáčka. Šli jsme trochu moc do strany a skončili v závěji. Na tenhle víkend raději zapomenout,“ řekl Ogier.

Druhý díl mistrovství světa vyvrcholí v neděli dvěma erzetami.

Arktická rallye

podnik MS v automobilových soutěžích ve Finsku - po 2. etapě

1. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) 1:43:32,1, 2. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -24,1, 3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -25,9, 4. Breen, Nagle (Ir./Hyundai i20) -53,4, 5. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -1:03,5, 6. Solberg, Marshall (Švéd., Brit./Hyundai i20) -1:26,8, ...21. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta R5) -10:52,5.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž