Fernando Alonso v kokpitu McLarenu.

Fernando Alonso v kokpitu McLarenu. | foto: AP

Alonso upřednostnil před formulí 1 v Monaku závod v Indianapolis

  • 6
Nová výzva pro Fernanda Alonsa? Španělský pilot nepojede 28. května v barvách McLarenu Velkou cenu Monaka formule 1, ale závod Indianapolis 500. Jeho tým se do slavného motoristického klání v USA, které se uskuteční ve stejný den jako GP Monaka, vrací po 38 letech.

Dvojnásobný mistr světa Alonso uvedl, že už dlouho myslí na takzvanou „trojkorunu“, tedy vítězství v Monaku, Indy 500 a 24 hodin v Le Mans. Triumfovat v těchto třech prestižních závodech se v minulosti povedlo pouze zesnulému Grahamu Hillovi v 60. letech.

„Je to velká výzva, ale chci to zkusit. Nevím, kdy pojedu Le Mans, ale mám to jednoho dne v plánu. Je mi teprve pětatřicet, mám na to spoustu času,“ uvedl Alonso, jenž Grand Prix v Monaku vyhrál v minulosti dvakrát.

Španěl zároveň potvrdil, že bude za McLaren ve formuli 1 jezdit po zbytek sezony. Popřel tak spekulace, že kvůli problémům s motory Honda, kvůli nimž jsou vozy McLaren nekonkurenceschopné, se chce už v průběhu sezony z F1 stáhnout.

„Samozřejmě je mi líto, že letos nepojedu v Monaku. Ale bude to jediná Grand Prix, kterou vynechám, a budu zpět v kokpitu na začátku července ve Velké ceně Kanady,“ uvedl Alonso, jenž dosud vozy série IndyCar neřídil.

McLaren zatím neoznámil, kdo Alonsa v Monaku nahradí. Jednou z možností je Brit Jenson Button, jenž po minulé sezoně ukončil kariéru, ale má stále v týmu smlouvu jako ambasador.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž