ČESKÝ LESK V POUŠTI. Aleš Loprais s kamionem tatra při Rallye Dakar 2013.

ČESKÝ LESK V POUŠTI. Aleš Loprais s kamionem tatra při Rallye Dakar 2013. | foto: Reuters

Byla to nechutná a cílená palba, tvrdí Loprais o dakarském sporu

  • 35
Toto nemusí být objektivní zpráva, neboť v ní hovoří jen jeden z účastníků české "války" na Dakaru. Aleš Loprais se však ze slavné rallye vrátil jako první, a tak se také jako první přímo vyjádřil k mediální přestřelce, která se během závodu strhla mezi jeho týmem a Bonver Dakar projektem, který sdružoval ostatní české piloty.

"To nebyla přestřelka, ale cílená palba z jedné strany a my jen nastavili štít, abychom se bránili. Bylo to nechutné PR týmu, který se chtěl zviditelnit," řekl jezdec, jenž mezi kamiony skončil šestý.

O co přesně na Dakaru šlo? Obě strany si začaly jít po krku už před startem, když šéf zmíněného projektu Tomáš Vrátný řekl, že Loprais byl prvním jezdcem, kterému nabídl spolupráci. Ten to však vyvrátil a naopak řekl, že by se s Vrátným a spol. nikdy nespojil, neboť mu dluží peníze.

Karel Loprais o sporu

hovoří šestinásobný vítěz Dakaru a Alešův strýc:

"Každá zpráva, která není podložená a je puštěná do světa, je špatná. My sice vždycky bojovali mezi Tatrou a Liazem, ale tohle jsem nikdy nezažil a dodnes jsme kamarádi třeba s Jirkou Moskalem, jinak jezdcem liazky. Z vyjádření komisaře, které jste mohli vidět na Alešových stránkách, je jasně vidět, jak to bylo a kdo tedy pustil do světa. Mají si to vyříkat mezi sebou, protože fanoušek Dakaru toto nikdy nepochopí."

Během rallye se pak jejich vztahy po několika invektivách vyhrotily a vrchol přišel v polovině závodu, když Vrátný - jinak jeden ze závodníků - v tiskové zprávě novinářům napsal: "Chování Aleše Lopraise je pro mě stínem Dakaru. Protestoval proti údajnému zdržování Martina Kolomého. Prý ho Martin nechtěl pustit před sebe. Jako by si řekl: Buď já, nebo nikdo."

Je třeba říct, že Kolomý byl jedním z bezprostředních soupeřů Lopraise a nakonec skončil o jedno místo výš než on. Jenže protest prý synovec legendárního dakarského účastníka nepodal, což mu na jeho internetových stránkách potvrdil i jeden z komisařů závodu.

"Já ani Loprais team jsme v celé historii Dakaru protest nepodali, natož proti Čechovi! Protest na Martina podal Nizozemec De Rooy, který podal protest i na nás. Je smutné, že se projekt pod vedením Tomáše Vrátného snaží zviditelnit nesportovní formou."

Po této přestřelce (či obraně) se Bonver projekt rozhodl, že nebude situaci dál komentovat, dokud se z rallye nevrátí.

Aleš Loprais o letošním ročníku

"Zajeli jsme sedm pódiových umístění, ze kterých mám radost. Měl jsem velkou podporu fanoušků. Jeli jsme sice se starším autem, ale mělo neskutečné srdce. Teď stavíme další, které jsem pojmenoval Královna. Sice ještě nesedí na trůnu, ale na apríla bych s ní chtěl vyjet a snad se nám podaří vytěžit víc."

I proto této zprávě chybí objektivita, neboť druhá strana - jak velí zákon žurnalistiky - ještě nepromluvila. Stane se tak v pátek, kdy v jedenáct hodin sezvala - ona strana - novináře na tiskovou konferenci, v jejíž pozvánce se píše: "Soutěž okomentují a slíbené vyjádření k protestu přinesou šéfové týmu."

A Loprais říká: "Už je to na čase, protože zatím se mi nikdo za to nařčení neomluvil. Míč je teď na jejich straně, když zvolili takové utkání." Sám naznačil, že Vrátný se do této mediální kampaně pustil s ohledem na sponzory. "Jde o politiku a já nepotřebuju získávat popularitu tímto směrem. Mě zajímá výsledková listina a nepotřebuju posílat kachny do světa, abych se zviditelnil. Máme rodinné jméno, kterého si vážím a oni se cílenou kampaní ho snažili znevážit."

Na Dakar se hodlá za rok vrátit a se silnějším autem, které pojmenoval Královna, ho chce i vyhrát. Přesto si ani on jednu narážku neodpustil. Na závěr setkání poděkoval fanouškům a médiím, tedy až na Českou televizi. "Dakarské ozvěny (pořad, který televize každý den přinášela) byl od Jiřího Zíty (redaktor) veden amatérským způsobem."

Následně odmítl poskytnout ČT rozhovor. "Vím, na které straně stojíte," řekl reportérovi.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž