Trilogie se dočkala závěru. Stipe Miocic porazil v Las Vegas svého soupeře...

Trilogie se dočkala závěru. Stipe Miocic porazil v Las Vegas svého soupeře Daniela Cormiera na body po pěti kolech a zůstal šampionem těžké váhy UFC. | foto: AP

Místo pěsti prstem do oka. Nic nevidím, říkal Cormier. Pak ukončil kariéru

  • 15
Místo zaťaté pěsti míří do obličeje natažená ruka, prsty nešťastně trefují oko soupeře, a ten ztrácí kriticky důležitý smysl... Daniel Cormier přestal vidět na levé oko a ve zbývajícím čase zápasu v MMA už neměl šanci šampiona v těžké váze Stipeho Miocice ohrozit. Závěrečný duel trilogie prohrál na body a na turnaji UFC v Las Vegas ukončil impozantní kariéru.

Cormier se loučí ve 41 letech s pořádným seznamem úspěchů. V UFC jako jeden z mála držel před lety tituly současně ve dvou různých váhových kategoriích - v polotěžké do 93 kilogramů, kde nyní bojuje i Čech Jiří Procházka, a v těžké do 120 kilo.

Ke smíšeným bojovým uměním se přitom dostal dost pozdě, až ve 30 letech. Do té doby reprezentoval Spojené státy v zápasení ve volném stylu. Na olympiádě v roce 2004 skončil čtvrtý, medaile bral hlavně na šampionátech.

Truchlí za otce, ale souhlasí se zápasem. Neporažený Nurmagomedov nekončí

Za jedenáct let v MMA přesto stihl úctyhodných 26 duelů, přičemž prohrál jen třikrát. S legendárním Jonem Jonesem a v neděli ráno (středoevropského času) podruhé s Miocicem.

K víkendovému výsledku přispěl nemalou měrou nešťastný a nepovolený zákrok 37letého Miocice, jinak povoláním hasiče, ve třetím z pěti kol. Prsty poranily rohovku Cormierova levého oka.

„Nic nevidím. Černo. Podívejte se na moje nateklé oko,“ říkal Cormier v pozápasovém rozhovoru.

Když prsty zamíří do oka, v angličtině tomu říkají „eye poke“. Zde je ten moment:

Když k „eye poke“ dojde, má rozhodčí duel zastavit, zavolat ošetřovatele a počkat na to, zda je bojovník schopen pokračovat. Jenže respektovaný sudí Marc Goddard to neviděl. 

Na Cormierovy stížnosti reagoval slovy: „Kamarádě, trefil tě pěstí. Pokračuj.“

Až zpětně ze záznamu Goddard uznal chybu: „Nemělo mi to uniknout, ale chápejte, nemohu rozhodnout o něčem, co nevidím. Nemám v kleci opakované záběry z různých úhlů, jen vlastní oči v reálném čase. Snad tomu rozumíte, Danielovi jsem se okamžitě omluvil.“

Rozčíleným fanouškům podal vlastní vysvětlení i prezident UFC Dana White: „Zaprvé i Cormier trefil v prvním kole Miocice prsty do oka, zadruhé Danielovo oko bylo poraněné už předtím. Nemůžete prohru svádět na tenhle moment.“

Celé to má nádech paradoxu. Bijci v kleci spolu zápasili poprvé v roce 2018, to zvítězil Cormier díky knokautu, o jedenáct měsíců později si role prohodili. Miocic srovnal vzájemnou bilanci na 1:1, ale z vítězství si odnesl nepříjemné zranění oka. Cormier ho totiž tehdy píchnul prsty hned několikrát.

České občanství? Zeptejte se prezidenta, já pro zemi vyhraju, říká Muradov

Tentokrát s poraněným okem odešel on sám a navrch prohrál na body. Nebyla to žádná destrukce jako v posledním střetnutí, ale všichni tři bodoví rozhodčí se na vítězi shodli.

„Hrozně mě to štve. V téhle trilogii stojím na straně poraženého, je to smutné,“ mrzí Cormiera. Kromě toho potvrdil, že má v plánu ukončit kariéru, pokud mu tedy UFC nenabídne další titulovou šanci, čemuž sám nevěří.

O práci se ale bát nemusí, už delší čas působí Cormier jako televizní expert a komentátor právě na turnajích UFC.

To Miocice čekají další soupeři, o slovo se hlásí už zmíněná legenda Jon Jones nebo Francis Ngannou.

Na konci druhého kola zachránil Cormiera čas: