Náš šílený vesmír. Bez diváků titulový duel nezaplatíme, říká šéf Oktagonu

  9:59
Pandemie kazí plány a Oktagon reaguje mnoha změnami. V prosinci se neuskuteční turnaje v Praze před vyprodanou O2 arenou ani v Ostravě, místo toho se přesunou do komorních prostor v Brně. Odsouvá se i velký souboj o titul střední váhy mezi MMA zápasníky Patrikem Kinclem a Samuelem Krištofičem. „Nezaplatili bychom je. Počítali jsme s třiceti tisíci fanoušky,“ říká Pavol Neruda, spolumajitel česko-slovenské organizace, v rozhovoru pro iDNES.cz.

Pavol Neruda, spolumajitel organizace zápasů MMA Oktagon. | foto: Oktagon MMA

Hlavní změny organizace Oktagon:

  • 4. prosince se neuskuteční turnaj v Ostravě, ale v Brně. V hlavním zápase nahradil kvůli zranění Slováka Ivana Buchingera, který mohl usilovat o třetí pás šampiona, Srb Bojan Veličković. Veltrový pás proti němu obhajuje Čech David Kozma. 
  • Z turnaje 4. prosince vypadl kvůli zlomené noze a otřesu mozku po pádu ze schodů i Václav Mikulášek, který měl bojovat s Tomášem Melišem.
  • Oktagon se do Ostravy vrátí na jaře.
  • 30. prosince se neuskuteční turnaj v pražské O2 areně, ale v Brně. Hlavní zápas o titul střední váhy mezi Samuelem Krištofičem a Patrikem Kinclem se odsouvá do O2 areny s novým datem 26. února.
  • 30. prosince nastoupí v hlavním zápase turnaje Čech Matěj Peňáz a Slovák Vlasto Čepo
  • 26. února se v odvetě utkají o pás polotěžké váhy i šampion z Česka Viktor Pešta a Němec Stephan Pütz.
  • Nové datum má i boxerský duel Karlose Vémoly se zpěvákem Marpem, a to 21. května v O2 areně.

Spočítal byste, kolik se toho pokazilo?
Pos... se hrozně moc věcí. Nejvíc bolí ty prosincové turnaje. V Ostravě mělo být dvanáct tisíc lidí, v Praze osmnáct, přitom spadneme celkově na dva. To je obrovský škrt přes rozpočet. Šílený vesmír. Přivážíme spoustu zahraničních bojovníků, třeba z Německa. Všichni se těšili, že jim naplno ukážeme, co znamená Oktagon, vždyť jsme připravili obrovské promo.

Pád ze schodů po skoku štěněte. Mikulášek si poranil hlavu a zlomil nohu

Kolik jste do marketingu investovali?
No, jsou to miliony korun, především vánoční kampaň představovala velký projekt. Vypadal krásně. Lidi uvidí pár střípků, ale měli jsme Santu s obrovskou dárkovou krabicí, bojovníci, známé osobnosti i my jsme za ním chodili a dávali jsme mu do té krabice všechny dárky, které fanoušci měli dostat.

Něco natočíte a pak se všechno změní. Musí to být frustrující.
Obrovsky. Dáme do toho velké peníze a najednou to padne. A co teprve samotné turnaje? Zorganizovat ho nám trvá tři měsíce. Na změnu z Ostravy do Brna jsme měli deset dní. A teď musíte reagovat, zařídit letenky, transfery, objednat nové hotely, hostesky...

Opět nadržujete Čechům. Polský vztek v Oktagonu slyšel i rozhodčí z UFC

Věříte, že v únoru už O2 arenu budete moct zaplnit?
Myslím, že ano. Promoření je vysoké, lidi se očkují. Doufám, že katastrofický scénář před námi není. Už jednou se mluvilo o africké mutaci a já se chytal za hlavu. Nakonec z ní nic nebylo. Snad to vyjde i tentokrát.

Jak jste došli k tomu, že se odsouvá i souboj Kincla s Krištofičem na 26. únor?
S oběma jsme se tak dohodli, v Brně bychom jejich zápas nezaplatili, druhým důvodem je, že to patří do velké haly, ne před tisíc diváků. Lidi si na ně navíc už koupili lístky, měli by ten zápas dostat. Kdo si koupil lístek na 30. prosince do O2 areny, zůstává mu v platnosti pro turnaj v únoru.

O Vémolovi

Promotér Ondřej Novotný o Vémolově květnovém souboji s Marpem: „Karlos řekl, že tam buď půjde i jen s jednou rukou, nebo skončí kariéru. Řekli to i doktoři. Buď to bude do května dobré, nebo už nebude nikdy.“

Místo nich budou na konci roku v hlavním zápase bojovat Čepo a Peňáz.
Bude to super souboj, atraktivní. Oba jsou zajímaví a lidi o nich mluví už od minulého roku, když se měli utkat v projektu Underground. Uvědomuju si, že těch změn je strašně moc a cítím, že fanoušci jsou ze všeho už občas zoufalí, ale my se jim i přes ty překážky vždycky snažíme dát fantastickou náhradu. Najít cestu.

Mají lidé pochopení?
Oceňuju, že ano. Nemají k nám negativní poznámky. Jsme co nejvíce upřímní, někdy přemýšlím, jestli neudělat nějakou jednoduchou dětskou grafiku jako leporelo, abychom vysvětlili, co všechno se mění a kam se co posouvá. Občas to může být chaos. Vždyť si vezměte, že Ostravu, která měla být teď na několikátý pokus 4. prosince, jsme vyprodali už v listopadu 2019. A my ji uspořádáme nakonec až na jaře 2022.

Přijdete o příjem ze vstupného, obracíte se tedy znovu k prodaným streamům (PPV), že?
Je to tak. PPV nám vydělá na provoz. Lidi budou doma a už se nám potvrdilo, že čísla jsou díky tomu trochu vyšší. Jsme moc rádi, že jsou fanoušci věrní. Nicméně zisk ze vstupného nám ohromně chybí. Zpomaluje to náš rozvoj. 

Pavol Neruda tleská během turnaje organizace Oktagon MMA.

Co považujete za hranici úspěchu v prodeji PPV?
Tu hranici máme, ale číslo říkat nebudu. Samozřejmě to nejsou statisíce, na to bychom potřebovali expanzi do zahraničí. Hodně to ovlivňují zápasy, jak se nám podaří vybudovat příběh. 

RFA chce konkurovat Oktagonu. Ale my nevíme, kdo za nimi stojí, říká český manažer

Proto škoda zrušeného zápasu Kozma - Buchinger, že? Buchinger už má opasky pérové (65,8 kg) a lehké (70,3 kg), teď chtěl veltrový (77,1 kg).
Tohle se už možná nikdy nestane. Jejich souboj měl světový nádech. Pokusit se o tři opasky? Někdo se Ivanovi smál, někdo ho favorizoval, to na tom bylo kouzelné. Přesně jsme doufali, že propíchneme další bublinky ve světové komunitě, že o nás budou psát opravdu velké zahraniční weby.

Ondřej Novotný vstupuje do rozhovoru a dodává: „Jejich souboji teď nahrávalo všechno. Veltrová váha je naše nejexkluzivnější, těžko si představit, že budou ostatní zase mimo hru a Buki dostane šanci, i když bych mu ji přál.“

V rozhovoru pokračuje Pavol Neruda.

Jaký máte pocit z náhrady? S Kozmou se utká Srb Bojan Veličković.
Mně se to líbí mimořádně. Bojan je pro Davida těžší soupeř. Připravoval se na menšího Ivana, pár dní před turnajem se soupeř změnil na zkušeného, velkého a silného borce. Veterána UFC, který má perfektní tým. Nikoho jsem neviděl tak připraveného.

Porazil jsem Procházku, ale nevytahuju se. Srb o MMA, tanci či lovu lukem

Vážně?
Vždy přijede týden dopředu, sám si zaplatí větší tým, chodí všude načas a nenechá se ničím rozptýlit. Je první, kdo jde vyzkoušet klec, hned se v ní válí po zemi. Tím vůbec nesnižuju Ivana, to je legenda a mohl vyhrát, jen říkám, že příprava na oba je úplně odlišná.

Na co dalšího se těšíte v Brně?
Na Nora Thomase Narma (bojovat bude s Čechem Danielem Dittrichem). To je týpek, viking! Potom na zápas Matavao - Salčák. Překvapilo mě, že to Salin vzal, Matavao je extrémně silný, bujak. Proti němu stát nechcete. A pak mě láká zahraniční souboj Christian Eckerlin - Ioannis Palaiologos.

Komorní atmosféra místo jedenácti tisíc lidí. Oktagon opět odkládá Ostravu

Čím?
Christian je děsně zajímavý. Napravený bývalý člen Hells Angels, jezdí na koních, má svůj ranč, ferrari, noční bar. Je to milionář, ale zároveň jde o člověka, který dá jako první peníze bezdomovci na ulici. Věnuje se charitě. Byla sranda s ním dohadovat smlouvu. Jakou výplatu máte nabídnout milionáři?

Na co jste ho tedy utáhli?
Nakonec jsme se dohodli na jen o něco větších penězích. Nic hrozného. Stal se v Německu šampionem a on se těší, že u nás to bude náročnější než doma. Chce být mezi nejlepšími. Přece jen máme v Česku a na Slovensku vyšší úroveň MMA.

Autor:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Velké stěhování v NHL schváleno. Coyotes najdou nový domov v Utahu

18. dubna 2024  22:57

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...