Vítej, hrdino! Šampion Procházka slavil s fanoušky na brněnském náměstí

  • 69
V noci na neděli ohromil, když se v Singapuru stal prvním Čechem s titulem v UFC. MMA zápasník Jiří Procházka se po skalpu Glovera Teixeiry vrátil do země, po příjezdu z vídeňského letiště ho vítali fanoušci na brněnském náměstí Svobody. Procházka před ně předstoupil v tričku s nápisem CHAMP z vlastní kolekce, s pásem šampiona na pravém rameni a českou vlajkou na levém.

Odhadem 2 000 lidí přilákal na náměstí Svobody do centra Brna příjezd Jiřího Procházky. Jeho vozu muselo cestu za pódium, kde se přivítání konalo, klestit auto s majáčkem. Rodák z Hostěradic na Znojemsku absolvoval poslední desítky metrů cesty napůl vystrčený z okýnka, mistrovským pásem mával nad hlavou.

V neděli brzo ráno vložil maximum energie do toho, aby Glovera Teixeiru udolal, po náročné cestě a přesunu z letiště však ukázal, že mu jí ještě hodně zbylo. Několikrát dav pozdravil mohutným řevem svého prostého bojového sloganu: „Vítězství!!“

Fanoušci ho nadšeně zdravili zdviženou pravačkou a zatnutou pěstí. Před Procházkovým příjezdem je k tomu musel moderátor ještě hecovat, nadšení se však brzo vyšponovalo tak vysoko, že už nebylo potřeba dav dál hecovat.

„Mám vyřvaný hlas, ale je to mrda, jste nejlepší,“ burácel do mikrofonu Procházkův trenér Jaroslav Hovězák.

Od organizátorů akce, majitelů nedalekého sportovního baru, dostal Procházka speciálně upravenou kytici se štanglemi salámu. Do jedné z nich se okamžitě zakousl.

„Jak jsem do toho do salámu kousnul, tak mě bolí panty,“ vyhrkl spontánně a chytil se za čelist, důkladně prověřenou nedělním bojem.

Na následující tiskové konferenci hvězdný zápasník potvrdil, že další duel čeká do konce roku. O jeho příštím soupeři se bude teprve jednat. Procházka připustil, že opakování by si zasloužila jeho bitva s Teixeirou, která se až do konce přelévala ze strany na stranu, ale že si umí představit i zápas s Polákem Janem Blachowiczem na fotbalovém stadionu nedaleko českých hranic, o čemž se také dřív mluvilo.

Z pódia takhle konkrétní nebyl, nadhodil však, že vyzývatele - v podobě Blachowitze - nepochybně mít bude.

„Tak ho sundáš taky!“ zavolal na něho jeden z fanoušků.

„To si piš!“ reagoval pohotově Procházka.

Jeho příjezd do Brna vzbudil velký zájem. Řada fanoušků na sobě měla kšiltovky či trička s motivy BJP nebo UFC, takže bylo poznat, že nešlo o náhodné kolemjdoucí. Kamkoliv nového sportovního hrdinu ochranka navedla, tam za ním pádil hrozen jeho obdivovatelů. Několik desítek z nich vydrželo čekat i před barem, v němž se konalo setkání šampiona UFC s médii.

Jiří Procházka se vrací jako šampion, Brňanům ukazuje svůj mistrovský pás.

Některé Procházka potěšil podpisem nebo společnou fotografií. Ta přišla na konci programu, když se ho moderátor zeptal: „Jirko, svolíš k autogramiádě?“

„Davaj,“ odvětil 29letý zápasník bez váhání.

Následně seskočil z pódia a sám se vydal podél plůtku, oddělujícího hlavní scénu od davu. Asi deset minut se fanouškům vydržel věnovat, vzdor jejich neutuchajícímu zájmu ale musel autogramiádu přerušit a odebrat se za jinými povinnostmi.

V příštích dnech ho čeká především odpočinek, výhledově taky bude muset začít přemýšlet o návratu do školních lavic. Procházka, od loňska držitel bakalářského titulu z Masarykovy univerzity, se přihlásil na navazující magisterské studium, kde bude jeho oborem Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek.