Šéf UFC Dana White zjevně nebude nijak potrestán za veřejnou výměnu facek v opilosti se svou manželkou. Sám na tiskové konferenci prohlásil, že největším trestem je, že o incidentu ví celý svět. Podle něj by další tresty neměly smysl. | foto: AP

Trest za facku ženě? Musím s tím žít, víc není třeba. A White povede UFC dál

  • 4
Připomíná to satirickou scénku, jak by asi vypadal absurdní svět, kdyby si o trestu za svá provinění rozhodovali sami hříšníci. Slavný šéf organizace UFC sdružující nejlepší MMA zápasníky Dana White vrátil v opilosti a veřejně dvě facky manželce. Dřív násilí na ženách vehementně odsuzoval, říkal, že takový čin nelze obhájit, sám ale žádným následkům čelit nebude. Tvrdí, že nejsou potřeba.

„Potřebuju si něco ujasňovat v hlavě? Ne. Hned ráno po probuzení jsem si chybu uvědomil a přiznal, že jsem se zachoval špatně,“ začal White v noci na čtvrtek.

Jedenáct dní po incidentu, kdy při oslavě nového roku v mexickém baru vrátil své manželce Anne dvě facky, se nečekaně zjevil na tiskové konferenci před prvním turnajem UFC v roce 2023.

Byl ochotný odpovídat na otázky. Prý hlavně proto, aby se média dál mohla věnovat zápasníkům a neztrácela čas jeho kauzou.

Po zveřejnění záběrů z klubu panoval v mediálním prostoru nezvyklý klid. Nestrhla se bouře nevole, zápasníci a experti se vyjadřovali zdrženlivě, leckdy prezidenta Whitea i bránili. Argumentovali, že on přece udeřil až jako druhý (bojovník Sean O’Malley dokonce řekl, že Anne si facky zasloužila).

Whiteovi hned druhého ledna ve vyjádření pro server TMZ uvedli, že se taková věc stala poprvé, sami sobě se omluvili, vztah si urovnali a dál jej budou řešit soukromě.

Šéf UFC vrátil v opilosti facku manželce. Za obří ostudu se omluvil. Skončí?

Přesto absence početnější kritiky překvapila, neboť bojové sporty zejména ve Spojených státech s domácím násilím silně zápolí. White je navíc mohutně - i jako přítel bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa - sledovanou osobností.

Našlo se pár novinářů s kritickým názorem. Ostře se ozval nejslavnější reportér o MMA Ariel Helwani, jenž má s Whitem dlouhé roky vyloženě nepřátelský vztah, výzvu k odstoupení, i kdyby jen dočasnému, sepsali Karim Zidan pro The Guardian nebo Kevin Iole z Yahoo.

To samé ve veřejném dopise podepsaly kalifornská senátorka Nancy Skinnerová a poslankyně Cecilia Aguiar-Curryová (obě za Demokratickou stranu).

Organizace UFC ani majitelé ze společnosti Endeavor na nic z toho nereagovali, ignorovali dotazy deníku The New York Times i dalších médií a nedali ani najevo, jestli alespoň interně probíhá nějaká debata.

Jistě pomohlo, že incident prakticky nemohli řešit zástupci televize ESPN, která má s UFC uzavřené partnerství v hodnotě přesahující 33 miliard korun.

Kadyrov využívá UFC k propagandě. Liga mlčí, i když se muslimové hádají

„V ESPN jsme silně odrazováni od toho, abychom na sociální média přidávali jakékoliv pobouřené příspěvky. Že vzhledem k partnerství se jedná o citlivou záležitost,“ přiznal zaměstnanec ESPN a redaktor Jeff Wagenheim.

V noci na čtvrtek White oznámil, že ač majitelé i zástupci ESPN ze situace nadšením nehýří, on z pozice prezidenta organizace bojových sportů neodstoupí a neočekává ani jiné potrestání.

Jedno už totiž údajně schytal.

„Co za trest by pro mě bylo, kdybych pozici na měsíc nebo dva opustil? Uškodilo by to jedině společnosti, zaměstnancům a zápasníkům, ne mně. Víte, co je mým trestem? Že s tím musím po zbytek života žít. Že budu mít tuhle nálepku a že jsem ztratil respekt lidí. Trestá mě už to, že se s tím musím vypořádat,“ myslí si White.

Podívejte se, jak Dana White mluvil o tom, jestli by měl dostat trest za vrácení facky své ženě:

„Takhle to ale nefunguje,“ kontruje reportér Helwani. „On nemá být tím, kdo rozhodne, jaký trest stačí. To náleží jiným lidem.“

White pokračoval tím, že záležitost chce řešit především doma s dětmi: „Kdo vás zná lépe než oni? Můj nejstarší syn (22 let) nemá vůbec radost, určitě se všechny moje děti cítí trapně. A nikdo se nás neptá, jestli jsme jako rodina v pořádku. Dokončili jsme dovolenou v Mexiku, vrátili se domů a usmířili se. Samozřejmě to stále řešíme s dětmi. Na nich záleží.“

A pokračoval: „Neskrývám se, neutíkám od vás a postavil jsem se záležitosti čelem hned první den. Nevím, co dalšího mohu udělat.“

A tak mu novináři připomněli jeho vlastní slova, když před lety řekl, že kdo uhodí ženu, nikdy se toho nezbaví. „A za tím si stojím pořád,“ odpověděl White. „Stala se hrozná a neomluvitelná chyba.“

Rocku, jsi s námi? Zápasníky z UFC nutí nosit boty slavného herce. Bez odměny

Zároveň vyzval všechny, kdo jeho hájí a vinu svádějí na manželku, aby přestali.

„Ten příběh nemá dvě strany. Existuje jediná, ta moje. A za ni si zasloužím veškerou kritiku.“

Přesto ze skandálu vyvázne s jediným škraloupem. Tím na vlastní pověsti.

Podívejte se na incident mezi Whitem a jeho ženou: