Toni Sailer

Toni Sailer | foto: Profimedia.cz

Zemřel rakouský lyžařský fenomén Toni Sailer

  • 2
Ve věku 73 let zemřel v pondělí po dlouhé nemoci několikanásobný olympijský šampion a mistr světa v alpském lyžování Toni Sailer. Informovala o tom agentura APA.

Sailer během kariéry získal tři zlaté olympijské medaile. Na hrách v
Cortině d'Ampezzo 1956 ovládl sjezd, slalom i obří slalom a stal se prvním závodníkem, který na jedné olympiádě vyhrál všechny závody v alpském lyžování.

Protože v té době platily ZOH i za mistrovství světa, odvezl si Sailer z Cortiny celkově sedm zlatých, neboť zvítězil i v tehdy neolympijské kombinaci.

PODÍVEJTE SE NA SAILERŮV SLALOM ZE ZOH 1956

Po ukončení kariéry byl do roku 2006 ředitelem závodu na slavné sjezdovce Hahnenkamm v rodném Kitzbühelu.

Rakouský lyžař má na kontě ještě další čtyři medaile z mistrovství světa. V roce 1958 v Bad Gasteinu triumfoval ve sjezdu, obřím slalomu a kombinaci, ve slalomu pak přidal stříbro.

Sailer se stal lyžařskou legendou za pouhých pět let, kariéru ukončil v
roce 1959 jako třiadvacetiletý. Poté se z něj stal zpěvák a herec,
vystupoval v množství filmů, většinou komediích alespoň částečně z alpského regionu, kde mohl předvést své lyžařské umění.

TONI SAILER NA MS 1958



V letech 1972-1976 působil jako technický ředitel Rakouského lyžařského svazu a dvě desetiletí až do roku 2006 byl ředitelem závodu na slavné sjezdovce Hahnenkamm v rodném Kitzbühelu.

Za své úspěchy dostal od Mezinárodního olympijského výboru v roce 1985 Olympijský řád a v roce 1999 ho jeho krajané zvolili rakouským sportovcem století. "Jako malý kluk jsem chtěl být prostě jako on," uvedl olympijský vítěz ve sjezdu z roku 1976 Franz Klammer.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž