Valenta se uklidnil, zranění není vážné

Praha - Zranění kolena není vážné, šlo "pouze" o podrážděné nervy pod patelou. Po této diagnóze si český lyžařský akrobat Aleš Valenta oddychl. "Dost mě uklidnilo, že to není nic mechanického," řekl olympijský vítěz ze Salt Lake City, který si ze zářijových zahajovacích závodů v Austrálii přivezl vedení ve Světovém poháru.

Jednatřicetiletý Valenta měl problémy při propnutí nohy a bolest se ozývala například při přejíždění z vleku k můstku.

Při skocích ho koleno nebolelo, takže v Bulleru skončil v prvním závodu třetí a pak ve světovém rekordu zvítězil.
 
Doma vyhledal uznávaného fyzioterapeuta Pavla Koláře. Ptal se, co má dělat, když se noha ozve třeba den před závodem. "Je to v pohodě, jen musíš snést bolest," slyšel Valenta. Kolář mu nařídil uvolňovací cviky. "To je pozitivní," dodal Valenta.
 
S trenérem Pavlem Landou si konečně vybral nové vložky do lyžařských bot. Důvodem jsou otlačené holeně, s kterými se potýká několik sezon. "Mám nové vnitřky a po dlouhé době se budu cítit jako v bačkorách," liboval si Valenta. Přezky si sice hodně utahuje, ale v nové botě se cítí příjemněji. "Dříve jsem holeně cítil už v létě, ale teď je to zatím dobré," zaklepal.
 
V půlce listopadu se s trenérem rozhodnou, kam vyrazí za sněhem. Valenta by rád zůstal doma ve Špindlerově Mlýně, případně vyjel do norského Lillehammeru, nebo do Ameriky. "Je důležité, aby se mu podařil přechod z vody na sníh. Když to Alešovi vyjde, tak pak skáče hodně dobře," řekl Landa.
 
Valenta by rád na úvodní kemp na sněhu vzal i manželku Elen a děti, rok a půl starého Denise a v červenci narozenou Amélii. "Musíme to vymyslet, protože v lednu a únoru budu pryč," uvažoval akrobat, který brzy zkolauduje nový dům.
 
Za sezonu spotřebuje až osm párů lyží. Nové si bere každý druhý závod. "Lyže se při dopadech rychle vyšlehá a měkne," vysvětlil Valenta. Sám se ve firmě Sporten podílel na výrobě akrobatického speciálu. "Testoval jsem a říkal, co je třeba zlepšit. Teď je to ideální," chválil. Na těchto lyžích skáčí například Rusové a jejich kvalitu ocenil Kanaďan Jeff Bean.

Světový pohár bude pokračovat až 18. prosince v italské Madonně di Campiglio a finále uvidí čeští fanoušci 5. března ve Špindlerově Mlýně. "Do zimy bych si přál, aby bylo teplo a málo sněhu. To by pak zrušili všechny závody a já zůstal vítězem Světového poháru," vtipkoval Valenta, který po celkovém úspěchu v seriálu moc touží. "Je to víc než třeba medaile z mistrovství světa. Vydržet ve formě celou sezonu je náročné," řekl.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž