Trenér mě málem zabil, řekla Neumannová

  • 10
Nové Město - Možná jednou dostane Zlatou lyži do trvalého držení. Kateřina Neumannová triumfovala na Vysočině podruhé za sebou ve Světovém poháru. To před ní dokázala jen ruská světová šampionka Jelena Vjalbeová. Česká lyžařka tu navíc vyhrála jednou domácí mistrovství. "Je to krásné vítězství ve skvělé atmosféře, v nejdůležitějším svěťáku v roce," řekla v cíli.

V lednu jste tu vyhrála poprvé. Byla obhajoba těžší?
Tenkrát jsem vyhrála o osm vteřin, teď o víc, což vypadá jednodušší. Ale taky jsem do toho musela dát všechno, jen závěr jsem jela v pohodě.

Hlášení mezičasů vás uklidnilo?
No, budu mít asi vážný pohovor se Standou (trenér Frühauf). Málem mě zabil (úsměv). Hlásil mi: Jen tři vteřiny! Jela jsem zrovna na doraz a nečekala, že to bude takhle těžký. Nahoře v Tatrách (stoupání v lese) už jsem byla kožená, naštěstí Žála (šéf týmu Žalčík) mě uklidnil: Máš dvacet vteřin. Mohla jsem si trochu orazit a dojet v klidu.

Největší soupeřka Čepalovová startovala až za vámi. To je vždycky nevýhodné pro kontrolu časů, že?
Dostávala jsem informace o náskoku na soupeřky před sebou, na Čepalku zpětně. To byl právě ten Standa... Já byla už na pátým kilometru a on mi hlásil stav ze třetího. Jet co nejvíc vzadu je lepší, pokud se rozhoduje až v úplném závěru.

Ani jste nebyla nervózní?
Nervozita musí být. Tady víc než jinde. Ale věděla jsem: jsem připravená. Cítila jsem pohodu i mrazení.

Bylo těžké nenechat se vyhecovat diváky tak, abyste nepřepálila začátek?
Spíš jsem měla problém s atmosférou den před závody. Pořád někoho potkáváte, každý vás plácá po zádech, chce s vámi mluvit. Na trati mě lidi ženou dopředu, ale v mých letech se s tím už umím srovnat a zůstávám rozumná. Začala jsem rychle, ale pořád jsem jela hlavou, rovnoměrně zvyšovala tempo.

V lednu jste použila nové vázání, teď hole s revolučním plochým designem a neobvyklými rukojeťmi. Pomohly vám?
Závod mi nevyhrály... Ale vývoj jde dopředu, sedí mi. Jsou tvrdé, nepruží, mají stoprocentní přenos síly. Měla jsem dost času si na ně zvyknout na Tauplitzu i na Šumavě.

Prohlásila jste, že Nové Město bude hlavní předolympijskou prověrkou. Vítězství vám musí dodat další sílu.
Každý se chce předvést doma a pro nás Čechy je tohle hodně prestižní závod. Ale do olympiády zbývá ještě šest týdnů, navíc v Itálii bude jiná skladba tratí. Na ně se musím připravit. Proto budu teď v lednu víc závodit.

Kateřina Neumannová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž