Eva Samková | foto: AP

Třeba to nevyjde, varuje Samková. Ve Světovém poháru zaexperimentuje

  • 2
Středeční kvalifikací v rakouském Montafonu vypukne Světový pohár ve snowboardcrossu. Česká hvězda Eva Samková vystartuje do seriálu coby obhájkyně křišťálového glóbu a úřadující mistryně světa, ovšem v sezoně bez velkého vrcholu v podobě světového šampionátu nebo olympijských her hodlá experimentovat.

„Chceme techniku zlepšovat a upevnit na trochu vyšší úrovni, takže se může stát, že budeme zkoušet i různé věci na závodech a třeba to nevyjde. Když se člověk pokouší o nové věci, které nemá zažité, může to někdy nevyjít,“ uvedla na tiskové konferenci před sezonou olympijská šampionka ze Soči a bronzová medailistka z Pchjongčchangu.

Přesto by se ráda ve Světovém poháru pohybovala v popředí. Své možnosti naznačila koncem listopadu při závodě FIS, kterého se zúčastnila na závěr soustředění ve finském středisku Pyhä. Tam skončila druhá o čtyři setiny za Francouzkou Nelly Moenneovou-Loccozovou. „S druhým místem jsem spokojená. Jízdy se mi povedly, ve finále jsem pak už byla trochu tuhá na startu, ale stáhla jsem to alespoň na druhé místo,“ uvedla po závodě na facebooku.

Eva Samková
Česká snowboardcrossařka Eva Samková (uprostřed) se zlatem z mistrovství světa....

Eva Samková a její zlatý úspěch na únorovém mistrovství světa

Dobře si ve Finsku vedl také další český reprezentant Jan Kubičík, který obsadil třetí příčku. Do finálových závodů postoupili i olympionička Vendula Hopjáková a čerstvý reprezentant v seniorské kategorii Matouš Koudelka. „Jsem spokojený. V konkurenci 12 států jsme zajeli skvělé výsledky, věřím, že na sezonu jsme dobře připraveni,“ zhodnotil generálku reprezentační kouč Marek Jelínek.

Generálka naznačila, jakou pomocí by pro české závodníky mohl být nový servisman Tomáš Kašpar. „Odvedl skvělou práci a prkna na tento závod připravil skvěle,“ pochvaloval si Jelínek. V minulé sezoně přitom mívali jeho svěřenci s prkny někdy problém.

Do Vánoc ještě Samková a spol. absolvují závod SP v italské Cervinii. Celkem šestidílný elitní seriál vyvrcholí v polovině března ve švýcarském Veysonnaz. Samková plánuje startovat také v domácím závodě Evropského poháru, který se uskuteční 12. a 13. února na Dolní Moravě.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž