Roman Koudelka, archivní foto

Roman Koudelka, archivní foto | foto: AP

Sezona skokanů na lyžích začíná. Koudelka chce zpět mezi elitu

  • 0
Ve finské Ruce odstartoval čtvrteční kvalifikací Světový pohár ve skocích na lyžích. Do dějiště úvodního podniku nové sezony vyrazila i šestice českých závodníků v čele s ambiciózním Romanem Koudelkou. „Moc se těším, až se ten kolotoč zase rozjede,“ říkal Koudelka krátce před odletem do země tisíce jezer.

Koudelka by rád navázal na vynikající výkony z předminulé sezony, kdy čtyřikrát zvítězil a patřil k­ největším hvězdám svého sportu. Celkově tehdy skončil ve Světovém poháru sedmý. „Lidé poté ode mne hodně očekávali a já se jim vůbec nedivím,“ popisoval atmosféru před startem minulé sezony.

V té sedmadvacetiletý skokan tolik nezářil, nicméně stále se pravidelně umisťoval kolem desátého místa a vítězství v polské Visle mu následně dodalo sebevědomí. „Bylo pro mě velmi důležité,“ přiznal na úterní tiskové konferenci.

Teď chce znovu bojovat o nejvyšší příčky, dokonce pomýšlí na medaili z mistrovství světa, které se bude na přelomu února a března příštího roku konat ve finském Lahti. „Skoky jsou zrádné, ale představuji si medaili,“ zasnil se.

Ještě než o ni zabojuje, absolvuje čerstvý otec pěknou řádku závodů Světového poháru. Začíná se v Ruce, kromě Koudelky jsou v šestičlenném týmu také zkušení Lukáš Hlava, Jan Matura a Jakub Janda a talentovaní Vojtěch Štursa s Tomášem Vančurou.

Hlavně druhý ze jmenovaných mladíků je velkým příslibem. „Skáče opravdu skvěle. Má na to, pravidelně se umisťovat do desítky,“ věří mu 27letý Koudelka, který se mezi skokany již řadí ke starším borcům. „Nedávno jsem nad tím přemýšlel, když jsem šel venku s kočárkem. V nejlepší patnáctce jsem asi čtvrtý nejstarší. Ale jak říká Jandys (Jakub Janda), věk je jenom číslo,“ rozesmál se.

Osmatřicetiletý Janda přitom ani zdaleka nedrží primát nejstaršího účastníka Světového poháru. Stále skáče populární veterán Fin Janne Ahonen a životní lásky se nechtějí vzdát ani Noriaki Kasai, jemuž je už čtyřiačtyřicet, či o devět let mladší Simon Ammann. K ­favoritům již patřit nebudou, byť hlavně Kasai s Ammannem stále umí skákat daleko.

Prim má – nejen o­ tomto závodním víkendu, ale v celém seriálu – hrát opět Slovinec Peter Prevc. Neohrozitelný suverén naposledy ovládl 15 z 29 závodů Světového poháru a nastřádal více bodů než kdokoliv před ním. S rekordním skóre triumfoval na Turné čtyř můstků, zlato ukořistil i na mistrovství světa v letech v ­Bad Mittendorfu.

Jeho největším soupeřem bude nejspíše Němec Severin Freund, v minulé sezoně druhý v celkovém pořadí. Další silný protivník Kenneth Gangnes z Norska bohužel kvůli vážnému zranění kolena do Světového poháru vůbec nezasáhne. I bez něj ovšem bude nač se dívat.

Bude Prevc zase bezkonkurenční? Vrátí se Koudelka do předloňské formy a chytnou se české naděje? A co veteráni v čele s Kasaiem?

První odpovědi přinese Ruka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž