Zakrvácený obličej Ester Ledecké v cíli sjezdu v Crans Montaně

Zakrvácený obličej Ester Ledecké v cíli sjezdu v Crans Montaně | foto: AP

Skvělý úvod, poté však pád. Ledecká sjezd v Crans Montaně nedokončila

  • 267
V úvodu trati se jí znovu dařilo. Znovu to vypadalo, že při sjezdu v Crans Montaně bude atakovat nejvyšší příčky. Poté ale Ester Ledeckou zastavil pád. Češka se naštěstí po chvíli postavila na nohy a s roztrženým rtem dojela do cíle po svých. Měla by být v pořádku. Z vítězství se radovala suverénní Italka Sofia Goggiaová.

Po pátečním druhém místu Ester Ledecká říkala: „Byla to dobrá jízda, moc jsem si to užila. Ale pořád je co zlepšovat, udělám vše pro to, abych v sobotu jela ještě líp.“

Dlouho to vypadalo, že by se jí to mohlo skutečně podařit. Češka se do druhého sjezdu pustila s číslem sedm a už od prvních mezičasů potvrzovala roli jedné z favoritek.

ONLINE

Závod jsme sledovali podrobně

Na prvním měřeném úseku měla na tou dobou vedoucí Italku Federicu Brignoneovou náskok 41 setin. Poté sice lehce chybovala, setiny v její prospěch však stále přibývaly.

Pak ji ale zastavil pád.

Pětadvacetiletá Češka nezvládla v úzké části trati jednu ze zatáček a ve více než stokilometrové rychlosti se vřítila do ochranných bariér.

„Pravděpodobně měla o hodně vyšší rychlost než minulé dny a její stopa byla málo nadjetá,“ líčil kouč Tomáš Bank pro Českou televizi. „V nižší rychlosti to předtím nebyl problém, ale v té vyšší ano.“

Ledecká se držela za obličej, bylo vidět, že jí teče krev. Po chvíli se ale zvedla a do cílového prostoru nakonec dojela po svých.

„Ester Ledecká je po sobotním pádu v Crans Montaně v pořádku,“ sdělila agentura Sport Invest, která Češku zastupuje. „Momentálně je na cestě do nemocnice v Sionu, kde jí budou sešívat roztržený ret. Jiné zdravotní komplikace by mít neměla.“

Italská lyžařka Federica Brignoneová na trati sjezdu v Crans Montaně

Což dokládá i její dobrá nálada.

„Zavolám Ondrovi (Bankovi) a Bode Millerovi, nacvičím jízdu po sítích. Počechrala jsem sítě, ale nepodařilo se mi je překousnout…,“ vtipkovala a připomněla kousky lyžařů, kteří ustáli náraz do bariéry a pokračovali dál.

O tom, jestli se Ledecká představí v nedělním super-G, se rozhodne až dopoledne.

Z vítězství se nakonec radovala Italka Sofia Goggiaová.

Letošní suverénka znovu neměla konkurenci, předvedla bezchybnou jízdu. Na druhou Švýcarku Laru Gutovou-Behramiovou měla náskok 27 setin a slavila čtvrté vítězství ve sjezdu v řadě.

Italskou dominanci podtrhla i třetí Elena Curtoniová, která měla na svou krajanku manko 60 setin, a čtvrtá Laura Pirovanová, jež zaostala o 82 setin.

Dařilo se i Slovence Petře Vlhové. Specialistka na technické disciplíny navázala na vydařený páteční sjezd a byla sedmá. Navýšila tak svůj náskok na čele Světového poháru.

Na druhou Švýcarku Michelle Gisinovou má Vlhová k dobru 110 bodů, na třetí Goggiaovou 271. Ledecká v celkovém hodnocení zůstává na desátém místě, ve sjezdu je čtvrtá.

Po pádu nebylo jasné, zda bude Ledecká schopna v neděli nastoupit do superobřího slalomu. „Uvidíme, jak na tom bude,“ dodal Bank. Ve startovní listině figuruje, na trať by se měla vydat s číslem 15. 

Závod SP v Crans Montaně (Švýcarsko):

Ženy - sjezd:

1. Goggiaová (It.) 1:27,75, 2. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,27, 3. Curtoniová -0,60, 4. Pirovanová (obě It.) -0,82, 5. Johnsonová (USA) -0,89, 6. J. Suterová (Švýc.) -0,91, 7. Vlhová (SR) -1,05, 8. C. Suterová (Švýc.) -1,10, 9. Brignoneová (It.) -1,26, 10. Gisinová (Švýc.) -1,32, ...Ledecká (ČR) nedokončila.

Průběžné pořadí sjezdu (po 5 z 8 závodů): 1. Goggiaová 480 b., 2. Johnsonová 285, 3. C. Suterová 270, 4. Ledecká 206, 5. Gutová-Behramiová 183, 6. Tipplerová (Rak.) 165.

Průběžné pořadí SP (po 18 z 33 závodů): 1. Vlhová 861, 2. Gisinová 741, 3. Goggiaová 654, 4. Bassinová (It.) 623, 5. Gutová-Behramiová 567, 6. Shiffrinová (USA) 565, ...10. Ledecká 357, 43. Dubovská (ČR) 85.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž