Ester Ledecká na trati super-G v Cortině d’Ampezzo.

Ester Ledecká na trati super-G v Cortině d’Ampezzo. | foto: AP

Ledecká znovu v desítce. V super-G dojela osmá, vyhrála Curtoniová

  • 73
V sobotu se Ester Ledecká v Cortině d’Ampezzo přesně po roce postavila na pódium ve Světovém poháru ve sjezdovém lyžování. V nedělním super-G musela z první startovní pozice nastavovat laťku. Přes ni se nakonec dostalo sedm závodnic a Češka skončila osmá. Z prvního vítězství v sezoně se raduje Italka Elena Curtoniová. Další domácí favoritka Sofia Goggiaová závod po hrozivém pádu nedokončila.

Při sobotním návratu na pódium před Ledeckou startovalo šestnáct závodnic. V neděli Češka nastavovala čas sama.

Super-G žen v Cortině d’Ampezzo

Online reportáž

Plusem mohlo být, že trať stavěl jeden z jejích trenérů Franz Gamper.  

Jak se ukázalo později, s jeho stavbou trati měla problém celá řada závodnic…

Ledecká se ale ve své jízdě větších omylů vyvarovala.

Jen po závěrečném skoku měla co dělat, aby se trefila do posledních branek.

To se jí podařilo a nastavila čas 1:21,59.

Na co to bude stačit?

Ostatní závodnice se před ni dostaly až překvapivě rychle. 

Hned vzápětí se to povedlo druhé na startu Tesse Worleyové, následně i třetí Tamaře Tipplerové. Když čas české závodnice pokořila i pátá Elena Curtoniová, bylo jasné, že sobotní pódium se opakovat nebude. 

Ledecká nakonec skončila na osmém místě, což je její nejlepší výsledek v super-G v sezoně. „Mám velkou radost, každá top desítka je velký úspěch,“ pochvalovala si Ledecká. 

„S výkonem jsem docela spokojená. Myslím, že tam bylo pár chyb, které bude potřeba opravit, ale s jedničkou to byla výzva, takže jsem ráda, jak jsem to zvládla,“ hodnotila.

Pro českou závodnici by to měla být i poslední předolympijská zkouška zkouška. Příští týden na SP v Garmisch-Partenkirchenu by závodit neměla.

Pyrrhovo vítězství

Fakt, že superobřímu slalomu v aktuální sezoně zatím jasně vládnou Italky, se potvrdil i na jejich domácí sjezdovce v Cortině.

Pro italské fanoušky to je ale hodně hořkosladká radost.

Z triumfu se sice radovala Elena Curtoniová, ale svoji jízdu nedokončila největší favoritka Sofia Goggiaová.

Elena Curtoniová v cíli v superobřího slalomu v Cortině d'Ampezzo.

Současná premiantka rychlostních disciplín se po hrozivě vypadajícím pádu krkolomně valila po sjezdovce dolů. Dosavadní lídryně sjezdu i super-G nakonec zbytek trati sjela na lyžích, ale obrázky v cíli nenapovídaly před olympiádou nic dobrého.

Italka podpíraná z obou stran odkulhala na vyšetření do nemocnice.

„Je to pro mě hořkosladké kvůli Sofii. Snad bude v pořádku. Je to ale doopravdy úžasné stát tady v Itálii jako vítězka. Toužila jsem po tom už dlouho,“ řekla v cíli Curtoniová.

Závod kromě Goggiaové nedokončila spousta dalších závodnic. Mnoho z nich doplatilo podobně jako ona na stejnou branku.

Na druhém místě dojela Rakušanka Tipplerová, jež na vítězku ztratila devět setin, třetí skončila s mankem 24 setin Švýcarka Michelle Gisinová.

Vedení v celkovém hodnocení sjezdu přebírá další Italka Federica Brignoneová, která v neděli dojela čtvrtá se ztrátou 32 setin.

SP ve sjezdovém lyžování v Cortině d’Ampezzo

Ženy - super-G:

1. Curtoniová (It.) 1:20,98, 2. Tipplerová (Rak.) -0,09, 3. Gisinová (Švýc.) -0,24, 4. Brignoneová (It.) -0,32, 5. C. Suterová (Švýc.) -0,44, 6. Worleyová (Fr.) -0,54, 7. Mowinckelová (Nor.) -0,59, 8. Ledecká (ČR) -0,61, 9. Robinsonová (N. Zél.) -0,62, 10. Puchnerová (Rak.) -0,66.

Průběžné pořadí super-G (po 6 z 9 závodů): 1. Brignoneová 377, 2. Curtoniová 348, 3. Goggiaová (It.) 332, 4. Gutová-Behramiová (Švýc.) 226, 5. Shiffrinová (USA) 220, 6. Mowinckelová 208, ...21. Ledecká 81.

Průběžné pořadí SP (po 24 z 37 závodů): 1. Shiffrinová 981, 2. Vlhová (SR) 929, 3. Goggiaová 769, 4. Brignoneová 609, 5. Hectorová (Švéd.) 582, 6. Siebenhoferová (Rak.) 533, ...24. Ledecká 204, 48. Dubovská (ČR) 108.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž