Sudová neobhájila stříbro, skončila devátá

  • 2
Maddonna di Campiglio - Akrobatická lyžařka Nikola Sudová předloňskou stříbrnou medaili z mistrovství světa v jízdě v boulích neobhájila. V italském středisku Maddonna di Campiglio skončila devátá, proti kvalifikaci si o tři místa pohoršila. Novou šampionkou je Kristi Richardsová z Kanady před krajankou Jennifer Heilovou.

Čtyřiadvacetiletá Sudová úspěšně zvládla kvalifikaci, v níž obsadila šesté místo. Ve finále se po dojezdu usadila na průběžné čtvrté pozici, ale pak ji předstihlo ještě všech pět závodnic, které startovaly po ní.

Mladší sestra Sudové Šárka skončila v kvalifikaci osmnáctá, od postupu mezi šestnáctku finalistek ji dělilo šest desetin bodu.

Nikola Sudová nebyla po finále spokojena s výsledkem, výkon ji však potěšil. "Chtěla jsem být výš, do pátého místa, ale prostě se to nepovedlo. S jízdou jsem spokojená. Jen po dolním skoku se mi trochu podlomily nohy a byla jsem ráda, že jsem nešla úplně do kotoulu," řekla závodnice Dukly Liberec.

Stejně jako v kvalifikaci předvedla na horním skoku helikoptéru se zánožkou a roznožkou, dole pak salto s pěti vruty a krosem. "Dvojitou helikoptéru jsme zavrhli, protože v tréninku mi moc nešla. Nebylo to úplně ideální a stresu jsme si letos zažili dost," řekla před finále.

"Pořád platí, že tahle sezona je nějaká divná," konstatovala Sudová, které se podle představ nedařilo ani ve Světovém poháru, v němž skončila nejlépe třikrát čtvrtá.

Obě sestry mohou pokusit vylepšit dnešní výsledky v sobotním paralelním závodu, v němž Nikola Sudová obhajuje páté místo z finské Ruky. "Ale je to těžší, jede se tam víc jízd," uvedla.

Kvalifikaci vyhrála Heilová, která v letošním Světovém poháru vyhrála šest z devíti závodů. Ve finále ji však předčila o dvanáct setin bodu Richardsová, která zatím jen čtyřikrát stanula v elitním seriálu na stupních vítězů, přičemž jednou vyhrála.

Třetí skončila Italka Deborah Scanziová.

Žádný ze čtyř českých mužů postupem do finále nepřekvapil, nejlépe skončil v kvalifikaci Lukáš Vaculík na 23. místě.

Výsledky - jízda v boulích:
Muži:
1. Rousseau (Kan.) 27,17, 2. Begg-Smith (Austr.) 26,65, 3. Roberts (USA) 26,63, 4. Ochs (Fr.) 26,54, 5. Babic (USA) 26,12, 6. Tanner (Kan.) 25,60, ...23. Vaculík, 40. Kotek, 46. Skoupil, 48. Novák (všichni ČR) vyřazeni v kvalifikaci.
Ženy: 1. Richardsová 25,37, 2. Heilová (obě Kan.) 15,25, 3. Scanziová (It.) 25,12, 4. Bahrkeová (USA) 24,86, 5. St. Pierreová (Kan.) 24,58, 6. Robertsonová (USA) 24,53, ...9. N. Sudová 23,57, 18. Š. Sudová (obě ČR) vyřazena v kvalifikaci.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž