Finiš mužské štafety na 4x10 km

Finiš mužské štafety na 4x10 km - Petter Northug (vlevo) z Norska finišuje do cíle štafety na 4x10 km před Švédem Marcusem Hellnerem (vpravo). | foto: Reuters

Štafeta běžců na lyžích sahala na úvod SP po stupních vítězů

  • 20
Štafeta českých běžců na lyžích ve složení Jakš, Bauer, Šperl a Kožíšek skončila v úvodním týmovém závodu Světového poháru v Gällivare na čtvrtém místě. Od třetího místa je dělily dvě desetiny vteřiny.

Na stupně vítězů se dostali soupeři z z Norska, Švédska a Německa.

V této sezoně má mužský tým ambice na medaili z mistrovství světa v Liberci, proto trenér Miroslav Petrásek vyzkoušel ve Švédsku hned osm adeptů.

První výběr ve složení Martin Jakš, Lukáš Bauer, Milan Šperl a Kožíšek se držel po celý závod vpředu, druhý tým ve složení Jiří Magál, Václav Kupilík, Martin Koukal a Aleš Razým se po druhém úseku propadl na konec druhé desítky a skončil patnáctý.

První úsek štafety rozběhl výborně Jakš, jenž se udržel největších favoritů a předal v přední skupině na čtvrtém místě. Čelo se v závěru druhého klasického úseku roztrhalo nástupy Švéda Johana Olssona a Fina Samiho Jauhojärviho. Neudržel se jich ani Bauer a štafetu předal jako pátý se ztrátou sedmi sekund.

Šperl se opět dostal do kontaktu s čelem, kde se vytvořila silná šestice. V té se ale až do konce desetikilometrového úseku neudržel a Kožíška vyslal do závěrečného úseku na sedmé pozici a s mankem ztrátou 19 sekund na Finy.

Finišman Kožíšek využil kontaktu se Švédem Marcusem Hellnerem a Norem Petterem Northugem, kteří potvrdili skvělou formu ze sobotního závodu, a během tří kilometrů společně smazali ztrátu.

O konečném pořadí se tak muselo rozhodnout v hromadném sprintu osmi týmů, po němž se mohl radovat Nor, zatímco Kožíšek po útoku z pátého místa už německého soupeře z bronzové příčky neodsunul.

"Jelo se mi celou dobu dobře, žádný větší problém nebyl. Trápit jsem se začal až v poslední zatáčce, kdy jsem cítil trochu nohy," řekl v cíli novinářům Kožíšek.

Soustředil se na finišmana ruské štafety vedle sebe. "Vyjížděl jsem za Teichmannem, ale vydal jsem se trochu doprava a tam to nebylo moc projeté. Trošku jsem to takticky pokazil," připustil Kožíšek.

Také mezi ženami se radovaly norské lyžařky

Norské běžkyně na lyžích vyhrály úvodní štafetu nové sezony Světového poháru. Na trati 4x5 kilometrů udolaly v závěrečném finiši Finky, domácí reprezentantky na třetím místě ztratily už více než 40 sekund. České kvarteto skončilo s více než tříminutovým mankem čtrnácté.

Od prvního úseku se v čele usadily favorizované štafety Norska, Finska a Itálie, zatímco Eva Nývltová předávala už s velkou ztrátou na 15. místě. Eliška Hájková, Helena Erbenová a Ivana Janečková dokázaly v dalším průběhu jeden tým předběhnout, přesto skončily Češky v hloubi devatenáctičlenného startovního pole.

Blíže k prvenství měly po druhém úseku v podání královny minulé sezony Virpi Kuitunenové Finky, nejrychlejším časem ze všech ale mírné manko stáhla Norka Kristin Steiraová a její kolegyně Marthe Kristoffersenová pak měla ve finiši více sil než její finská konkurentka.

Výsledky

Muži - štafeta 4x10 km:
1. Norsko (Johnsrud, Rönning, Hofstad, Northug) 1:30:58,8
2. Švédsko (Rickardsson, Olsson, Andreasson, Hellner) -0,2
3. Německo (Filbrich, Angerer, Reichelt, Teichmann) -1,0
4. Česko I (Jakš, Bauer, Šperl, Kožíšek) -1,2
5. Rusko, -1,4
6. Itálie -8,0
 ...15. Česko II (Magál, Kupilík, Koukal, Razým) -3:41,5.

Ženy - štafeta 4x5 km:
1. Norsko (Björgenová, Johaugová, Steiraová, Kristoffersenová) 51:01,5
2.  Finsko (Muranenová, Kuitunenová, Saarinenová, Roponenová) -0,4
3. Švédsko (Hanssonová, Norgrenová, Haagová, Kallaová) -42,7
4. Itálie -55,7
5. Německo -1:00,4
6. Rusko -1:18,7
...14. ČR (Nývltová, Hájková, Erbenová, Janečková) -3:13,2

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž