V devatenácti světovou šampionkou. Ledecká ovládla paralelní slalom

  • 150
Snowboardistka Ester Ledecká na mistrovství světa v Rakousku vyhrála zlato! V paralelním slalomu zajela skvěle už kvalifikaci, v níž byla druhá. Pak zvládla čtvrtfinále, semifinále a v exhibičním tempu i finále. Její soupeřka o zlato, olympijská šampionka Julie Dujmovitsová totiž udělala chybu, a Ledecká si pohodlně dojela pro výhru.

V kariéře už vyhrála dva závody Světového poháru, ve čtvrtek v Lachtalu si však dcera zpěváka Janka a vnučka hokejisty Jana Klapáče, mistra světa z roku 1972, připsala zatím svůj největší úspěch. Stala se první českou světovou šampionkou v paralelním slalomu.

Vynahradila si tak zklamání z olympiády v Soči, kde ji omezovala vyhřezlá plotýnka. Končila v obrovských bolestech, bez medaile. A přišla o zbytek minulé sezony.

Také na začátku té letošní ji provázely zdravotní problémy, v tréninku si přivodila otřes mozku. Hned první závod Světového poháru po návratu, paralelní slalom v Bad Gasteinu, však vyhrála. Rázem se pasovala do role favoritky světového šampionátu.

A naplnila ji.

Na červené dráze si dojela až pro zlato

Povedená jízda v kvalifikaci se ukázala jako velmi důležitá. Díky ní si mohla 19letá Ledecká pokaždé volit dráhu - a ta červená se ukázala jako rychlejší.

I proto v osmifinále suverénně porazila Japonku Tomoku Takeučiovou. Ve čtvrtfinále, kde překvapivě nenarazila na trojnásobnou vítězku Světového poháru Patrizii Kummerovou ze Švýcarska, zvládla předstihnout Jekatěrinu Tuděgeševovou z Ruska.

Ve stejné fázi překvapivě vypadla bývalá světová šampionka Ruska Aljona Zavarzinová, vítězka kvalifikace. V tu chvíli bylo jasné: Ledecká si bude moci vybírat dráhu až do konce.

Obě semifinálové jízdy byly velmi vyrovnané. V prvním se radovala Rakušanka Dujmovitsová, olympijská šampionka ze Soči. A ve druhém uspěla Ledecká, která porazila jinou domácí závodnici Kreinerovou.

Přišel čas finále.

A místo dramatu pohodlná jízda pro zlato. Dujmovitsová totiž brzy udělala chybu - a ta ji připravila o šance na výhru. A mladé Češce stačilo jen dojet v pořádku do cíle.

A těsně před půl třetí odpoledne mohla, zabalená do české vlajky, vystoupit na nejvyšší ze stupňů vítězů.

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování a snowboardingu

Kreischberg (Rakousko)

Snowboarding - paralelní slalom

Muži: 1. Fischnaller (It.), 2. Sobolev (Rus.), 3. Marguč (Slovin.), 4. March (It.)... 41. Brůžek, 49. Glajch (oba ČR) vyřazeni v kvalifikaci. 

Ženy: 1. Ledecká (ČR), 2. Dujmovitsová, 3. Kreinerová (obě Rak.), 4. Jörgová (Něm.).

Akrobatické lyžování - U-rampa:
Muži:
1. Smaine (USA) 88,00 b., 2. Pollet-Villard (Fr.) 86,60, 3. Lerjen (Švýc.) 82,40.
Ženy: 1. Faivreová (Švýc.) 83,80, 2. Sharpeová (Kan.) 81,00, 3. Jägerová (Švýc.) 79,80.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž