Potřetí v životě získal olympijské zlato v U-rampě americký snowboardista Shaun...

Potřetí v životě získal olympijské zlato v U-rampě americký snowboardista Shaun White. | foto: AP

White se po třech letech vrátil do U-rampy, Tocuka dostane soupeře

  • 0
Trojnásobný olympijský šampion Shaun White se na Světovém poháru v Aspenu po třech letech v Pchjongčchngu vrátil do U-rampy. Čtyřiatřicetiletý americký snowboardista a skateboardista obsadil ve čtvrteční kvalifikaci druhé místo a bez problémů postoupil do nedělního finále.

„Byl jsem trochu nervózní. Vím, jak se to dělá, ale potřeboval jsem si to osvěžit,“ uvedl White po tříleté pauze od soutěžního snowboardingu, během níž koketoval s účastí na letních OH v Tokiu na skateboardu.

Světový pohár v Aspenu je úvodním ze série kvalifikačních závodů o postup na ZOH v Pekingu 2022. V Coloradu si ještě žádný Američan olympijské místo zajistit nemůže ani nemůže být vyřazen, pro Whita to ale byla první možnost poměřit se s konkurencí.

Olympijský vítěz z let 2006, 2010 a 2018 dostal v kvalifikaci 91,50 bodu a nestačil jen na Juta Tocuku (94,25). Devatenáctiletý Japonec je aktuálně největší hvězdou v U-rampě, letos v Aspenu vyhrál lednové X-Games a nedávné mistrovství světa, na němž White nestartoval.

V ženské kvalifikaci obsadila česká snowboardistka Šárka Pančochová 16. místo a stejně jako minulý týden na MS do osmičlenného finále neprošla. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž