ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Samkovou zastavil finálový pád. V Sierra Nevadě skončila čtvrtá

  • 1
Smolně skončil pro snowboardcrossařku Evu Samkovou závod Světového poháru v Sierra Nevadě. Obhájkyně celkového prvenství ve finále upadla a obsadila čtvrté místo. Vyhrála Chloe Trespeuchová z Francie, Italka Michela Moioliová si druhou příčkou upevnila vedení v seriálu.

Třetí dojela Australanka Belle Brockhoffová a má ještě teoretickou naději, že Moioliovou připraví o křišťálový glóbus. Samková už trofej obhájit nemůže.

Snowboardcrossový Světový pohár se konal po měsíc a půl dlouhé pauze. Po Sierra Nevadě by se 15. března mělo jet finále ve Veysonnaz.

„Je mi líto, že se to nepovedlo. Fakt mě to bavilo a pocitově bylo ježdění super, ale samozřejmě jsem chtěla vyhrát,“ řekla Samková. „I když se mi jezdilo skvěle a dostávala jsem pochvaly, tak mi to tenhle rok není nějak souzený,“ dodala Samková, která vyhrála úvodní díl SP v Monatfonu, ale pak třikrát neprošla do finále.

Ve finále se sešly tři nejlepší snowboardcrossařky sezony Samková, Moioliová a Brockhoffová, které doplnila Trespeuchová. Úřadující mistryně světa Samková odstartovala nejlépe a o kousek vedla. V jeden moment jely všechny tři favoritky srovnané vedle sebe a Samková se jen těsně vyhnula ochranné síti.

Poté svěřenkyně kouče Marka Jelínka soupeřkám poodskočila, a když už se zdálo, že získává rozhodující náskok, spadla na rozbité trati po chybě v levotočivé zatáčce. „Hodně jsem sešlápla skok do poslední klopenky, tam jsem to nakouřila, chytla jsem nějakou díru a rozsekala jsem se,“ popsala Samková osudný okamžik.

Zůstala ležet a držela se zklamáním za hlavu. „Trochu mi vypadlo rameno, ale je to v pohodě,“ ujistila olympijská vítězka ze Soči.

Z dopolední kvalifikace postoupila Samková z druhého místa. Čtvrtfinále jela jen ve třech, po startu se dostala do vedení a jistě postoupila. V semifinále musela více bojovat, znovu od začátku vedla, ale v zádech měla Faye Guliniovou z USA. Její atak odrazila, Američanka navíc spadla a Češka jízdu ovládla.

Z kvalifikace prošli do vyřazovacích jízd z českých reprezentantů také Vendula Hopjáková a Jan Kubičík. Oba ale skončili ve svých prvních rozjížďkách čtvrtí a dál nepostoupili. Matouš Koudelka vypadl po 55. místě v kvalifikaci.

SP ve snowboardcrossu v Sierra Nevadě

Muži: 1. Eguibar (Šp.), 2. Hämmerle (Rak.), 3. Berg (Něm.), ...30. Kubičík, v kvalifikaci 55. Koudelka (oba ČR)

Průběžné pořadí SP (po 5 ze 6 závodů): 1. Hämmerle 2960, 2. Sommariva 2950, 3. Visintin (oba It.) 2130, ...48. Kubičík 74, 53. Koudelka 35,8.

Ženy: 1. Trespeuchová (Fr.), 2. Moioliová (It.), 3. Brockhoffová (Austr.), 4. Samková, ...14. Hopjáková (obě ČR).

Průběžné pořadí SP (po 5 ze 6 závodů): 1. Moioliová 4400, 2. Brockhoffová 3500, 3. Samková 2710, ...17. Hopjáková 700.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž