Snowboardcrossařka Eva Samková 14. ledna při tréninku na mistrovství světa v...

Snowboardcrossařka Eva Samková 14. ledna při tréninku na mistrovství světa v rakouském Kreischbergu. | foto: ČTK

Samková vykročila k titulu. Na mistrovství světa vyhrála kvalifikaci

  • 14
Kreischberg (Od našeho zpravodaje) - Olympijská vítězka Eva Samková vyhrála kvalifikaci snowboardcrossařek na mistrovství světa v rakouském Kreischbergu. Časem 1:03,64 minuty porazila Kanaďanku Dominique Maltaisovou o 15 setin a v pátečních vyřazovacích jízdách si může vybrat nejlepší pozici na startu.

Trojnásobná juniorská světová šampionka neudělala ve své jízdě žádnou chybu a měla při první konfrontaci s elitou v této zimě i dostatečnou rychlost. „Nebylo to úplně ono, taky jsem vyhrála jenom o desetinu a to prostě není moc,“ říkala Samková. „Ale nejdůležitější je, že mám lepší náladu.“

V pátek bude mít možnost vylepšit své nejlepší umístění z mistrovství světa, kterým je páté místo z La Moliny 2011. Navzdory velkým zdravotním trablům a omezené přípravě. „Trať je krátká, musím se soustředit na sebe, jet to svoje a pak to bude dobré,“ doufala.

Za zády Samkové se poskládaly tři její největší soupeřky v boji o titul. „Kdyžtak se potkáme až ve finále, kdyby nám to vyšlo. A to jsem ráda,“ oddechla si 21letá Češka.

Na trať v Kreischbergu už si pomalu zvyká, i náročný skok, který pojmenovala Karel a který jí dělal největší starosti, už byl lepší. „Trápila jsem se o něco míň, ale pořád si tam hodně přibržďuju,“ pokárala se. „Nebylo to úplně ono, ale doufám, že když je to den ode dne lepší, že závod bude ještě lepší a když si nepřibrzdím a něco se nepodělá, tak to bude dobré.“

Druhé místo v kvalifikaci obsadila Kanaďanka Maltaisová a za Samkovou zaostala o patnáct setin, třetí dojela Američanka Jacobellisová, čtvrtá pak Bulharka Jeková.

Naopak Vendula Hopjaková se do pátečních jízd neprobila, ve druhé jízdě upadla a počítalo se tak její umístění z té první, ve které dojela osmadvacátá.

Kvalifikací neprošel ani jeden z trojice českých mužů. Nejlepší byl David Bakeš, který sice byl po první jízdě dvaatřicátý, ale po druhé skončil na 36. místě, čtyři pozice za dvaatřicítkou pro vyřazovací jízdy.

Jan Kubičík po dvou kvalifikačních jízdách obsadil 43. místo a Michal Hanko byl v konkurenci jednapadesáti soupeřů na 49. pozici.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž