Skokanské můtstky v Liberci - ilustrační foto

Skokanské můtstky v Liberci - ilustrační foto | foto: Michael Havlen, MF DNES

Modernizace nebude, Liberec nezískal na skokanské můstky statní dotaci

  • 3
V nejbližších letech se Světový pohár skokanů na lyžích do Liberce s největší pravděpodobností nevrátí. Můstky na Ještědu nesplňují požadavky mezinárodní lyžařské federace FIS a Liberec nyní nezískal státní dotaci na jejich modernizaci. A opravovat se nejspíš nebudou, neboť město nejspíš nebude o dotaci znovu žádat, informovala náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

Návrat Světového poháru do Liberce byl podmíněn sítěmi proti větru a ledovou nájezdovou stopou, což je investice za 30 milionů korun. Město i kraj loni shodně odsouhlasily příspěvek 7,5 milionu korun. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy mělo přidat 15 milionů, Liberec ale nesplnil podmínky dotačního programu.

O peníze mohly podle náměstkyně žádat města a obce jen na sportovní areály, které provozují. Skokanské můstky jsou ale součástí lyžařského areálu, který Liberec pronajal společnosti TMR Ještěd. „Žádali jsme o výjimku, výjimka nám udělena nebyla,“ uvedla Loučková Kotasová.

V Liberci ne. Český závod SP skokanů z návrhu kalendáře vypadl

Město by pro příští léta muselo znovu žádat o výjimku nebo začít můstky provozovat samo, což náměstkyně považuje za nereálné. To je podle ní důvodem, proč Liberec zatím nemá v plánu o dotaci znovu žádat.

Světový pohár se v Liberci skákal naposledy v roce 2008, o rok později se tam konalo mistrovství světa v klasickém lyžování. Elitní seriál se měl na sever Čech vrátit už v roce 2015 a o tři roky později, ale závod byl vždy z ekonomických důvodů zrušen.

Předpokládalo se, že se světová elita do Liberce vrátí příští rok na začátku ledna. Můstky ale nesplňují požadavky mezinárodní federace FIS, závody se tam proto konat nebudou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž