Vasja Bajc (vlevo) a Jakub Janda

Vasja Bajc (vlevo) a Jakub Janda. | foto: MF DNES

Skokan Janda znovu trénuje s Bajcem. A také s Turky

  • 20
Skokan na lyžích Jakub Janda opět bok po boku se slavným trenérem Vasjou Bajcem? Scénář, který se už nezdál pravděpodobný, se stává realitou. "Je to jeden z pokusů, jak se vrátit k tomu, co Jakub dělal dobře,“ říká skokanův manažer František Jež.

"Kuba o tom neustále mluvil, pak navázal s Vasjou kontakt. Zájem byl oboustranný.“

Ne, Bajc se nestane členem českého realizačního týmu. Nadále pracuje coby koordinátor formující se turecké reprezentace. "Vybírá tam talenty a zkouší rozběhnout tým. Kuba by pro jeho svěřence měl být i vzorem. Už teď spolu absolvovali desetidenní kemp,“ informuje Jež.

Janda nadále patří do českého týmu B, bude však uvolňován pro individuální přípravu s Bajcem. "Bajc mu radí, co má udělat,“ říká Leoš Škoda, který na svazu šéfuje úseku skoků. "Od chvíle, co k národnímu týmu přišel jako kouč Richard Schallert, je pojetí skoku trochu jiné. Kuba měl však staré pojetí zažité tak, že se od něj už nemohl odpoutat. Za pomoci Bajce ho vracíme do starého systému. Jestli mu to pomůže, nebo ne, to je otázka.“

Bajc ho přivedl v roce 2006 k triumfu ve Světovém poháru i na Turné čtyř můstků, vzápětí u českého týmu skončil. Za pomoc Jandovi teď nedostává od svazu žádný honorář.

"S Vasjou jsme superkamarádi,“ tvrdí Škoda. "Říkal, že by se Jakub ještě mohl dotáhnout na světovou špičku. Tak mu povídám: Vyzkoušej to. Slovo dalo slovo. Zkoušíme to.“

Janda zatím v nové sezoně neabsolvoval žádný závod letní Grand Prix. Hlavním testem pro něj budou v říjnu starty na závodech v Klingenthalu a Liberci. Tam by měl prokázat, nakolik mu netradiční příprava prospívá.

Jakub Jiroutek, jeden z jeho koučů v týmu B, v rozhovoru pro Lidové noviny naznačil, že změna Jandovi svědčí: "Hodně se zlepšil. Vypadá, že je zase tak pozitivní jako před dvěma lety.“ Janda sám se zatím k nové situaci nechce vyjadřovat. Připravuje se v zahraničí, na telefonu nebyl k zastižení.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž