Skikrosař Tomáš Kraus (nahoře) stíhá při závodu Světového poháru v Nakisce

Skikrosař Tomáš Kraus (nahoře) stíhá při závodu Světového poháru v Nakisce Bradyho Lemana z Kanady. | foto: AP

Skikrosař Kraus kariéru nekončí: Chtěl bych jet ještě několik závodů

  • 1
Po loňském vážném zranění se mu stále častěji vkrádaly do hlavy myšlenky na konec kariéry. Zlomenina stehenní kosti a následná obtížná rekonvalescence se zdály být dostatečnými důvody, aby si jedenačtyřicetiletý skikrosař Tomáš Kraus řekl: Už dost. Jenže bývalý mistr světa chce dál závodit.

Má za sebou první lyžařský trénink na ledovci a i když není v ideální formě, chce některé pohárové závody v blížící se sezoně absolvovat. Už nyní potvrdil start ve druhém dílu Světového poháru ve francouzském Val Thorens, kde se uskuteční dva závody 11. a 12. prosince.

Původně měl Kraus jasno, že absolvuje ještě celou nadcházející sezonu, ale po únorovém zranění dlouho pochyboval. Zlomenina se po operaci nehojila dobře a bolesti cítí dodnes. „Uvidím po prvním tréninku na lyžích, pak se rozhodnu,“ řekl si.

První test na sněhu byl prý krutý. „Když jsem vlezl na lyže, první den jsem se cítil špatně. Říkal jsem si: Ježíšmarjá, to není správné, tak by to nešlo. Byl to strašný pocit,“ vzpomínal Kraus. Druhý den šel lyžovat celý rozlámaný v pochybách. „Ale pak už to šlo mnohem lépe.“

Uvědomil si totiž, že když se kdysi vracel na lyže po plastice zkřížených vazů v koleni, měl podobné pocity. „Bylo to stejné. První den jsem zažíval šílené pocity, pak se to zlepšovalo, protože se ty potřebné svaly aktivují,“ uvedl dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný celkový vítěz Světového poháru.

Rozhodl se tedy pokračovat v kariéře. „Chtěl bych jet ještě několik závodů, nevěsím to na hřebík definitivně,“ prohlásil. Je mu ale jasné, že jeho aktuální fyzická kondice není ideální. „Takže ty prosincové závody jsou v ohrožení,“ zmínil úvod seriálu na začátku prosince v Montafonu, následně ve Val Thorens a další týden v Innichenu.

„Val Thorens jsem potvrdil. Mám to tam rád, mám tam hodně kamarádů. Líbí se mi tam, ale pak bych se soustředil spíš až na konec sezony.“ V kalendáři jsou ještě tři lednové závody, čtyři únorová klání a finále v březnu v americkém Squaw Valley.

Bývalý mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus se stal manažerem olympijské vítězky ve snowboardcrossu Evy Samkové.

Noha mu zatím nedovoluje extrémní zatížení. „Mohu trénovat všechno, ale velké dopady ze skoků a pád, to bych teď nepotřeboval,“ prohlásil. Fyzicky je na tom hůř než v minulých letech. „Jezdil jsem trochu víc na kole, ale dělal méně silového tréninku. Takže jsem malinko zhubnul, ale o to mám lepší vytrvalostní fyzičku,“ konstatoval.

I proto žádné cíle do sezony nemá. „Zkusím to a uvidím. Spíš jde o pocit radosti z toho sportu, že mě to baví.“ Přiznal, že počítal s rychlejší rehabilitací. „Ale když jsem ve Švýcarsku ležel v nemocnici, tak jsem doufal, abych se mohl vrátit alespoň takhle,“ dodal lyžař, který se na život po závodní kariéře připravuje i tím, že manažersky zastupuje olympijskou vítězku ve snowboardcrossu Evu Samkovou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž